FOTO: null

Bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH Alija Delimustafić uhapšen je u petak u Istočnom Sarajevu zajedno sa još nekoliko osoba pod optužbama da su bili članovi organizovane kriminalne grupe koja je počinila seriju krivičnih djela.

Osim Delimustafića, uhapšeni su i Juso Škrijelj, koji je bio tjelohranitelj Alije Izetbegovića, bivši sudija Opštinskog suda Sarajevo Lejla Fazlagić, sarajevski advokat Emir Karača i službenica opštine Stari Grad Lejla Cerić.

Hapšenja su izvršena u akciji "Pravda" koju je izvela Federalna uprava policije u saradnji s MUP-om RS, kantonalnim MUP-ovima, Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH i USKOK-om u Hrvatskoj. Akcija je sprovedena u Istočnom Sarajevu, Sarajevu i na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona. Osim u BiH, akcija je izvedena i u Hrvatskoj, a policija je u potrazi za dokazima pretresla desetine lokacija. Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nije bila stavljena tačka na akciju u kojoj je očekivano hapšenje dvadesetak osoba.

Delimustafić je uhapšen u svom stanu u naselju Vojkovići u Istočnom Sarajevu na adresi Dabrobosanska 19, gdje je boravio povremeno. Hapšenje Delimustafića u Istočnom Sarajevu izazvalo je iznenađenje, jer gotovo niko nije znao da tu ima stan.

- Delimustafić je uhapšen dok je s torbom u rukama pješke pokušavao pobjeći. Poslije hapšenja je vraćen u stan, gdje je trajao višečasovni pretres. Kod njega je pronađena veća količina novca - rekao je "Glasu Srpske" sagovornik blizak istrazi i dodao da je policija pretresla sve objekte koji su u Delimustafićevom vlasništvu i poslovne prostore u kojima su prostorije više kompanija različitih djelatnosti koje je Delimustafić osnovao sa članovima porodice i drugim osobama.

Isti izvor navodi da Tužilaštvo Kantona Sarajevo sumnjiči Delimustafića, Škrijelja i ostale uhapšene da su godinama učestvovali u prevarama sa nekretninama.

- Na osnovu falsifikovane dokumentacije uknjižavali su stanove na sebi odane ljude, koje su potom, posredstvom Delimustafićevih firmi koje se bave prometom nekretnina, prodavali trećim licima. Među njihovim klijentima bio je veliki broj arapskih državljana. Glavni osumnjičeni su Delimustafić i Škrijelj, koji su prevarama i malverzacijama u poslovima sa nekretninama stekli višemilionsku korist - rekao je naš sagovornik.

Sarajevska "Slobodna Bosna" je objavila da je Delimustafić nedavno svjedočio u Tužilaštvu BiH o ratnom zločinu u Velikom parku nad pripadnicima JNA koji su ubijeni u aprilu 1992. godine i da je već bio kupio avionske karte za suprugu i sebe za put na Tajland.

Policija je pretresla i objekte koje su koristili ostali uhapšeni. Akcijom je obuhvaćena i Hrvatska jer se tamo nalazila Fazlagićeva, čije su nekretnine pretresene. Pretres je obavljen i u opštini Stari Grad, gdje je uhapšena Cerićeva radila kao pomoćnik načelnika u Službi za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar i stambene poslove.

- Pretresene su dvije kancelarije. U privatnim objektima su uhapšeni jedan službenik ove službe i jedan bivši radnik, koji je sada u penziji - rekao je načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić.

Istražioci su upali i u kancelariju advokata Karače u sarajevskoj ulici Šenoina.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je saopštilo da je akcija pokrenuta poslije višemjesečne istrage.

- U sklopu akcije i na osnovu naredbi nadležnih sudova obavljeni su pretresi na oko 40 lokacija u BiH i oko 20 u Hrvatskoj. Akcijom je obuhvaćeno više osoba koje kao organizovana kriminalna grupa dovode u vezu sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlašćenja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca i prevara - rekla je portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Portparol MUP-a RS Mirna Miljanović rekla je da su asistirali u akciji i da će troje uhapšenih u RS biti predati Federalnoj upravi policije. Ona je istakla da su pretresene četiri lokacije u Istočnom Sarajevu i dvije na Palama.

Izetbegović

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da Alija Delimustafić nije blizak SDA.

- Ko je blizak mojoj stranci? Pa bio je to nekad i Fikret Abdić - kazao je Izetbegović.

Biografija ispisana aferama

Alija Delimustafić je početkom rata bio ministar unutrašnjih poslova RBiH i kratko ministar za snabdijevanje, nakon čega odlazi u Austriju i vraća se poslije rata. Za njega je vezan niz afera, više puta je hapšen, a pravosnažno je osuđen na četiri godine zatvora 2003. zbog planiranja otmice Kasima Bjelajca u Minhenu 1996. godine.

U javnosti je optuživan i za pokušaj državnog udara za vrijeme Alije Izetbegovića. Povezivan je i sa švercom oružja, ratnim profiterstvom i drugim kriminalnim radnjama, a osnivač je nekadašnje specijalne jedinice MUP-a RBiH "Ševe", kojoj se pripisuju brojni ratni zločini i politička ubistva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )