FOTO: null

Više od mjesec dana smrt mladog Banjalučanina Davida Dragičevića (21) potresa javnost u Republici Srpskoj, a njegov otac Davor Dragičević, konobar iz Banjaluke, pokušava da opovrgne zvaničnu verziju da se “najverovatnije radi o zadesnoj smrti”.

Davora, koji tvrdi da je njegov sin ubijen, podržava više hiljade građana okupljenih u grupi “Pravda za Davida”. Oni se svakodnevno okupljaju na centralnom banjalučkom trgu i ukazuju na propuste iz istrage, a na “Fejsbuku” podršku Davoru dalo je čak 94.000 korisnika.

Davor, za “Novosti”, kaže da se njegov sin nije slučajno utopio, već da je brutalno ubijen i da je to organizovan i profesionalno počinjen zločin. Da nešto nije u redu osjetio je 18. marta, kada je David nestao. Potraga je trajala šest dana.

- Kad sam vidio tijelo svog sina, koje je pronađeno 24. marta, vidio sam da je modro od batina. Takve povrede nije imao u noći nestanka, što su potvrdili ljudi koji su ga vidjeli neposredno pre nestanka - kaže Davor.

Od tada on pokušava da dođe do foto-dokumentacije sa obdukcije, koja sadrži 49 fotografija, ali mu nadležni to ne dozvoljavaju. Jedini dokument koji je dobio od institucija je potvrda o smrti u kojoj piše da je David preminuo 18. marta u četiri časa.

- David je bio živ do 21. marta i on je negdje pretučen, zatočen, a potom udavljen - tvrdi otac.

Urađene su dve obdukcije. Prvu je naložilo tužilaštvo, a druga je došla kao rezultat posjete predsednika RS Milorada Dodika porodici Dragičević. Objema je utvrđeno da je uzrok smrti utapanje i da je na tijelu bilo više povreda, za koje se navodi da nisu smrtonosne i okvalifikovane su kao lakše. Obdukcije su se razlikovale u vremenu smrti, što je kod oca probudilo sumnju da je David bio živ najmanje dva dana posle nestanka.

Policija je 26. marta saopštila da je David 17. uveče učestvovao u manjoj tuči, a da je 18. marta provalio u kuću u naselju Lauš. Dio ukradenih predmeta pronađen je u njegovim džepovima, a ulazak u kuću snimljen je nadzornim kamerama. Snimci su dospjeli u javnost i na njima se ne može reći da li je to David, ali se vidi da su u kuću ušle još dvije osobe, što policija nije pominjala. Potom se pojavio novi snimak, na kome se David vidi ispred “Boske”, gde razgovara s pet mladića. Njihov identitet nije poznat, pa otac apeluje da mu se jave svi koji znaju o kome je riječ. Takođe, i samo vrijeme na snimku izazvalo je sumnju u policijsku verziju događaja.

Iz policije se više ne oglašavaju, a u tužilaštvu tvrde da se na slučaju danonoćno radi i da ništa neće biti sakriveno.

SASTANCI SA DODIKOM

Davor Dragičević je u dva navrata imao sastanke sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, koji je uvažio sve njegove zahtjeve. Prvi se odnosio na zahtjev za novu obdukciju, da bi ubrzo bio promijenjen policijski tim koji je radio na slučaju. Dodik je došao i na proteste koje je grupa “Pravda za Davida” organizovala pred tužilaštvom i dao im podršku, ali je naveo da neće dozvoliti politizaciju i napad na institucije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )