FOTO: null

Bijeljina - Imena talenata iz Košarkaškog kluba Budućnost Bijeljina nalaze se u notesima skauta velikih evropskih klubova koji pomno prate svaki korak učenika Darija Čojića pa je tako madridski Real oko bacio na 13-godišnjeg Nikolu Radovanovića.

Mladi Nevesinjac sa svojim trenerom putuje u Madrid gdje će odraditi nekoliko treninga, a zatim sa ekipom igrati na prestižnom turniru u Barseloni. Radovanović je novi izdanak ove pomalo nekonvencionalne škole košarke čiji je idejni tvorac Čojić zajedno sa svojom suprugom.

- Prije devet mjeseci Nikolu sam preselio kod sebe i živi pod mojim krovom i nadzorom. To praktikujem već deset godina otkako klub postoji pa su kod mene stanovali Đoko Šalić, Njegoš Sikiraš i ostali. Djeca imaju dobre uslove za život, brinem se o njima kao roditelj, na 150 metara im je škola kao i dvorana koju imaju na raspolaganju u svakom momentu. Nikola je prvo bio na treninzima Cedevite, a sada je dobio poziv Reala pa ćemo da vidimo kako će se pokazati - rekao je Čojić.

Radovanović je visok 192 centimetra, primarno se razvija kao nisko krilo, ali u svom uzrastu igra bukvalno sve. U bijeljinskom klubu klinci imaju dobre uslove za treninge, a velika pažnja posvećuje se individualnom radu. Čojić je iz svoje škole izbacio nekoliko bisera, a pored temeljnog i stručnog rada ovaj mladi trener je pokazao da ima "nos" za pronalazak talentovanih dječaka.

- Čuo sam za Nikolu iz nekih svojih kontakata, jer pokrivam cijelu Republiku Srpsku. Našao sam ga kao što sam prije njega pokupio Borišu Simanića, Sikiraša ili Šalića. Poslije deset minuta treninga shvatio sam o kakvom se talentu radi, dogovorio sam se sa roditeljima i doveo dječaka u Bijeljinu. Meni je košarka pored porodice sve u životu i ovo ne shvatam toliko kao posao već kao ljubav. Novac je svakako bitan, ali ne mogu da opišem osjećaj kada vidim svog igrača kako negdje u inostranstvu bilježi dobre partije. Da je ovo fudbalska priča sigurno bi sada imao milione - rekao je Čojić.

Šalić je prvi kojeg je Čojić uzeo pod svoje. Doveo ga je sa Sokoca kada je imao samo 11 godina, a onda je ovaj sada snažni centar poslije dvije i po godine otišao u SPARS. Simanić je prešao u Crvenu zvezdu, Sikiraš je u italijanskoj akademiji Stela Azura, a ubrzo prelazi u berlinsku Albu. Nikola Đaković je ljetos otišao u Dinamik kod Miroslava Mute Nikolića, dok su još dva klinca krenuli put Italije.

- Šalića su mnogi tražili, ali je SPARS bio najkonkretniji. Dobro se razvijao, ali je otišao u Partizan u najlošijem trenutku i to je bio problem. Sada pokušava da se vrati, stalno smo u kontaktu, bio je ovdje kod mene i nadam se da će uspjeti. Italijani su Sikiraša uočili na jednom turniru u Mađarskoj i nisu gubili vrijeme pa su ga odmah doveli, a njegov talenat potvrdio se dogovorom sa Albom. Ima tu još talenata koji će krenuti njihovim stopama i svakim novim transferom naši igrači postaju sve skuplji, a klub još cjenjeniji - kazao je Čojić.

Klinci u Budućnosti do 16 godine imaju odlično mjesto za igrački razvoj i napredak, a kako i sam Čojić kaže, onda je vrijeme da pređu na viši takmičarski nivo, jer igrače izgrađuje konkurencija i utakmice. Klub ima seniorsku ekipu koja igra drugu ligu, ali ona ne može da odgovori potrebama mladih talenata.

- Rad sa djecom je mnogo drugačiji od onog sa profesionalcima. Sa seniorima je to odrađivanje dok ovdje ima i emocija, jer vidiš napredak igrača pa to na neki način graniči sa umjetnošću, imaš osjećaj stvaranja. Kod mene ne postoji demokratija, kada vidim klinca sa cigaretom odmah ga izbacim, makar bio najtalentovaniji, a bilo je i takvih slučajeva - zaključio je Čojić.

Vizija

Košarkaški klub Budućnost nastao je 2006. godine, a zaslugu za to imaju i tadašnji čelnici Radnika koji nisu željeli da isprate Čojićeve ideje.

- Bio sam u Renomeu pa u Radniku. Ljudi nisu htjeli da podrže moju viziju i krvav rad sa tom generacijom pa sam odlučio da pokrenem svoju školu košarke. Sada imamo i svoju dvoranu koju posjećuju velika imena poput Zorana Savića ili direktora Barselone - kazao je Čojić.

Odbio reprezentaciju

Iako već tri godine ima poziv iz KS BiH da preuzme jednu od mladih selekcija, Čojić se nije odlučio za taj korak.

- Stalno sam u kontaktu sa ljudima iz Saveza, ali ne mogu da priuštim 50 dana odsustva iz Bijeljine, jer ljeti punom parom radimo sa klincima koji u tom periodu najviše napreduju - rekao je Čojić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )