FOTO: InfoBijeljina.com

Najbolji student Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dario Balaban iz Bijeljine smatra da je za usavršavanje studenata veoma bitna saradnja fakulteta i privrednih subjekata, što im može biti podstrek da se bave naučnim istraživanjima.

Balaban je u izjavi Srni istakao da je ponosan što je autor i koautor većeg broja objavljenih naučnih radova, te objasnio da je taj naučno-istraživački rad bio prilika da se posveti oblastima koje ga najviše zanimaju, kao što su polimeri i biopolimeri, elektrohemije, zaštite materijala. 

"Smatram da mladi u Republici Srpskoj imaju dobre uslove da se bave naučnim istraživanjima, ali nisu dovoljno zainteresovani za nauku, između ostalog, i zbog ustaljenih društvenih stereotipa, zbog kojih osjećaju odbojnost prema nauci", rekao je Balaban, koji je već tri godine stipendista Fonda "Dr Milan Jelić". 

Prema njegovim riječima, mlade u Srpskoj potrebno je na različite načine podstaći kako bi se posvetili naučnim istraživanjima i tako ostavili značajniji trag u nauci. 

Balaban, koji se svoje naučne radove objavljivao na konferencijama od republičkog do međunarodnog značaja, a i kongresima, naglasio je da su profesori na većini fakulteta otvoreni za saradnju i da se trude da motivišu studente da putem naučnih istraživanja izađu iz okvira onoga što se uči na predavanjima. 

"Od svih naučnih oblasti na mom fakultetu, najviše me zanimaju tehnološke operacije, hemijsko-reakcijsko inženjerstvo i analiza i optimizacija procesa. Ove oblasti su mi postale zanimljive, jer predstavljaju suštinu hemijskog inženjerstva i tehnologije i osnovni alat svakog hemijskog inženjera", objasnio je Balaban, koji iz svih predmeta ima desetke. 

On je napomenuo da je trenutno angažovan na izradi diplomskog rada čija je tema usko vezana za tehnološki proces proizvodnje u zvorničkoj fabrici "Alumina". 

"U ovoj fabrici radim eksperimentalni dio svog rada, što mi veoma znači kako bih ideje sproveo u djelo. Nadam se da je ovo samo početak mog naučno-istraživačkog puta i da ću imati priliku da više posvetim ovom pozivu", rekao je Balaban. 

Osim desetki na fakultetu, te svakodnevnog putovanja iz Bijeljine u Zvornik na predavanja, Balaban ostvaruje vrhunske rezultate i u odbojci, kojom se aktivno bavi i trenira od dvanaeste godine. 

"Uz trud, rad i dobro raspoređeno vrijeme sve se može postići, naročito kada imaš motiv i okruženje koje te podržava. Trenutno igram za Odbojkaški klub `Radnik` u Bijeljini, koji mi je više puta izlazio u susret i imao razumijevanja za izostanke sa treninga ili utakmica", rekao je Balaban. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )