FOTO: null

Dani Muzeja, jezika i pisma biće održani u četvrtak i petak u Tršiću. Program „Jezik u (ne)materijalnom nasleđu“ proteći će ove godine u znaku 190. godišnjice Vukovog Prvog srpskog bukvara, rečeno nam je u Centru za kulturu „Vuk Karadžić“, ustanovi koja j

Tim povodom Dajana Đedović i Ana Čugurović osmislile su izložbu pod nazivom "Prosvet(l)i se", koja prati kontinuitet u razvoju pisanja bukvara u srpskoj tradiciji do Vuka Stefanovića Karadžića.

Zanimljiva je činjenica je da je ove godine i 420 godina Bukvara inoka Save, 300 godina Venclovićevog rukopisnog bukvara, 250 godina Orfelinovog bukvara i 190 godina Vukovog Prvog srpskog bukvara.

"Ovaj projekat pod nazivom `Prosvet(l)i se` razvijamo sa posebnim ciljem da, ebeležavajući ove značajne jubileje, osnažimo vezu kulturnih i obrazovnih institucija, kako bi u prvi plan istakli da je savladavanje veština kao što su čitanje i pisanje u stvari unošenje prve svetlosti u naše živote, a da su škole, biblioteke i muzeji mesta gde se ta svetlost neguje i na čijem održanju se upravo u tim institucijama radi, zbog čega je izuzetno važno tokom života biti u blizini te svetlosti i tih institucija", ističu autorke izložbe i radionica koje će sve do oktobra biti organizovane u Tršiću.

Izložba će biti otvorena u Muzeju jezika i pisma. Goste će pozdraviti Snežana Nešković - Simić, direktorka Centra za kulturu „Vuk Karadžić“, a na otvaranju će govoriti Rajna Dragićević, redovna profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu.

Osim izložbe, istog dana u Kući pisaca biće održan okrugli sto posvećen bukvarima u našoj tradiciji, a biće reči o bukvarskoj nastavi danas. U radu okruglog stola učestvuju: dr Boško Vlahović, osnivač i direktor Izdavačke kuće "Eduka", prof. dr Rajna Dragićević, Filološki fakultete Beograd, mr Vasa Pavković, Institut za srpski jezik SANU, dr Vladimir Vukomanović, Učiteljski fakultet Beograd, a moderator okruglog stola je Jelena Žurić, profesor srpskog jezika.

Narednog dana, 21. aprila u nastavku programa, a u susret Svetskom danu knjige, u Muzeju jezika i pisma u 12 časova biće otvorena izložba fotografija izraelskog pesnika Amira Ora, gosta Kuće pisaca. Na otvaranju izložbe govoriće Vida Ognjenović, književnica, predsednica PEN centra. U Muzeju jezika i pisma u 13 časova počeće da radi radionica o bukvarima u kojoj učestvuju učenici Gimnazije „Vuk Karadžić“, koje je pripremila Nevena Mitrović, profesorka srpskog jezika.

Takođe, tokom tri dana trajanja programa od 19. do 21. aprila 2017. godine, u Tršiću će u okviru programa Dečji etnološki vodič kroz Tršić raditi studenti Odeljenja za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu u radionicama sa učenicima Osnovne škole Vukova spomen-škola u Tršiću.

Oslanjajući se na važnost koju briga o nematerijalnom kulturnom nasleđu može imati po identitet lokalne zajednice, te na francusku ideju ekomuzeja, tim studentkinja etnologije i antropologije rukovođen Milom Bakić radiće na programu Dečji etnološki vodič kroz Tršić, pravljenja svojevrsnog vodiča za decu posetioce u saradnji sa đacima osnovne škole u Tršiću.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )