FOTO: srpskainfo.com

Proizvodnja organske hrane jedan je od strateških pravaca razvoja Semberije, poručeno je to sa manifestacije „Dani bundeve“ održane u Bijeljini proteklog vikenda.

Dvodnevnu manifestaciju organizovala je porodica Sjerić iz sela Ljeljenča, koja je prije devet godina krenula u proizvodnju ove alternativne poljoprivredne kulture. Podršku u ovoj proizvodnji pružaju i resorna ministarstva i grad Bijeljina.

Umjesto povrtarskih kultura i žitarica, po kojima je Semberija nadaleko poznata, porodica Sjerić oprijedelila se 2010. godine za proizvodnju tikve golice, muskatne tikve i hokaido tikve.

Iako početak nije bio lak, prvenstveno zbog nedostatka odgovarajuće mehanizacije i značajnih ulaganja, od proizvodnje nisu odustali.

Ove godine bundevu proizvode na šest hektara. Iz bundeve golice vade i suše sjeme, od muskatne proizvode sokove, a hokaido bundevu preporučuju kulinarima za pripremanje ukusnih jela.

– Postižemo odlične rezultate. Prvi put smo ove godine ostvarili i podsticaj Ministarstva poljoprivrede RS, a naš projekat je izabran između 27 projekata u BiH, od strane švedske razvojne agencije SIDA, kao inovativan u oblasti poljoprivrede – kaže Niko Sjerić.

Dodaje da proizvodnja bundeve u ovim krajevima može predstavljati alternativnu poljoprivrednu kulturu.

– Nabavili smo specijalnu mehanizaciju i opremu za proizvodnju i preradu bundeva. Ova biljka ne podnosi herbicide, jer je veoma osjetljiva, a to je siguran znak da je zdrava, bez hemije. Zemljište se đubri stajnjakom, i ako je kiselo, mora se izvršiti klasifikacija. Moramo da proizvodimo kulture sa dodatnom vrijednošću, a jedna od tih je svakako i bundeva – pojašnjava Sjerić.

Milena Sjerić pojašnjava da je bundeva zahvaljujući ljekovitim svojstvima nezaobilazna namirnica na trpezi.

– Imamo kiseli i slatki program. Pravimo sok od bundeve, koji može da se konzumira cijele godine. Od bundeve se prave i slatka, kolači, pite, čorbe. Kombinuje sa jabukom, mrkvom i dunjom. Čorba od bundeve je kulinarski specijalitet. Bundeva pomaže ljudima sa oboljelom prostatom, ulje od bundeve je odlično za kožne bolesti poput psorijaze. Dokazano je da bundeva posjeduje anti – upalna, anti – kancerogena i anti – dijabetička svojstva – kaže Milena.

Proizvodnja organski zdrave hrane upotpunila je gastroponudu RS ocijenio je i ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković.
– To je jedna pozitivna i dobra sinergija, da na sve moguće načine promovišemo zdravu, organsku hranu. Da je nudimo turistima koji dolaze. Pogotovo ovdje u Bijeljini, gdje imamo tranzitni turizam sa oko milion turista godišnje – rekao je Gluhaković.

Iako organska proizvodnja nije uobičajena Ministarstvo poljoprivrede, kroz svoje pravilnike o podsticajima podržava i proizvodnju bundeva u Ljeljenči.

Dragan Zarić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi kaže da je to zamjena za ratarske i pojedine povrtarske biljne vrste.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže da očekuje da se više poljoprivrednika u Semberiji počne baviti  proizvodnjom bundeve jer je ta proizvodnja isplativija od mnogi drugih kultura.

– Omogućava zapošljavanje i ekonomsku dobit ovoj porodičnoj firmi a ima i zdravstveni aspekt jer su ovi proizvodi ljekoviti. Zato proizvodnja bundeve na našem područjima odličnu perspektivu – rekao je Mićić.

Promjene kultura na njivama

Manifestacija „Dani bundeve“  afirmiše poljoprivrednu proizvodnju, Semberiju i cijelu Republiku Srpsku, smatraju i posjetioci.

– Izuzetan značaj za proširivanje vidika naših poljoprivrednika i usavršavanje poljoprivredne proizvodnje. Ljudi treba da se bave i drugim kulturama – istakao je Bijeljinac Petar Ilić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )