FOTO: pogled.ba

Televizijski stručnjaci i profesionalci šiom svijeta obilježavaju 21. novembar - Svjetski dan televizije.

Televizija je i danas najveći izvor potrošnje videozapisa, iako se koristi već decenijama.

Broj domaćinstava s televizijskim aparatima širom svijeta i dalje raste, iako su se veličine ekrana promijenile, kao i broj ljudi koji postavljaju sadržaj na različitim platformama. Interakcija između novih i tradicionalnih oblika emitovanja stvara odličnu priliku za podizanje svijesti o važnim pitanjima s kojima se suočava svijet.

Priznajući sve veći uticaj koji televizija ima na donošenje odluka pružanjem svjetske pažnje sukobima i prijetnjama miru i sigurnosti i njenoj potencijalnoj ulozi u izoštravanju fokusa na druga važna pitanja, uključujući ekonomska i socijalna pitanja, Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 21. novembar kao Svjetski dan televizije, rezolucijom koja je donesena 17. decembra 1996.

Svjetski dan televizije nije toliko obilježavanje televizije kao alata, već filozofije koju predstavlja. Televizija predstavlja simbol komunikacije i globalizacije u savremenom svijetu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )