FOTO: null

U Višegradu će danas početi jubilarna 40. kulturna manifestacija "Višegradska staza", posvećena imenu i djelu nobelovca Ive Andrića.

Trodnevna manifestacija počinje u 12.00 časova polaganjem cvijeća na spomen-obilježje nobelovcu Ivi Andriću kraj ćuprije na Drini, dok će u 20.00 časova u Domu kulture biti održana svečana akademija kojoj će prisustvovati i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević. 

Programom je predviđeno da budu održani 20. Susreti bibliotekara Republike Srpske, čiji je početak zakazan za 13.00 časova, a potom i izložba fotografija "Suze kroz smijeh". Oba događaja biće održana u Domu kulture. 

Posjetioci će moći da pogledaju izložbu knjiga Izdavačkih kuća "Čigoja štampa" iz Beograda i "Dabar" iz Dobruna. 

U Gradskoj galeriji Višegrad u 17.00 časova biće otvorena izložba slika sa 22. Međunarodnog likovnog saborovanja "Višegrad 2015". 

Svečana akademija zakazana je za 20.00 časova u Domu kulture, na kojoj će tradicionalnu besjedu o Andriću govoriti Radovan Popović, a odlomke iz Andrićevog stvaralaštva glumica Jelena Žigon. 

U kulturno-umjetničkom programu učestvovaće Crkveno-gradski hor "Sveti knez Lazar" iz Priboja, a u muzičkom dijelu nastupiće Ivana Žigon. 

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" predstaviće u okviru ovogodišnje "Višegradske staze" najnovije kalendare "Prosvjete" i "Nove Zore", a planirano je da budu održane dvije pjesničke večeri - na višegradskoj ćupriji i pored hladnjaka na Bikavcu, rekla je Srni član Organizacionog odbora ove manifestacije Stojka Mijatović. 

Za nedjelju, 5. juna, planirana je promocija knjiga "Noć na Uni" Ranka Risojevića i "Karenjina i Vronski u zamagljenoj krčmi" Ranka Pavlovića. 

Ovogodišnja "Višegradska staza" završava se isti dan monodramom "Čučuk Stana", Mirjane Đurđević iz Beograda.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )