FOTO: BLmojgrad

U Banjaluci će danas biti otvorena manifestacija "Kočićev zbor" i položeni vijenci kod spomenika Petru Kočiću.

Otvaranje "Kočićevog zbora" u Parku Petar Kočić zakazano je za 20.00 časova, a vijenci će biti položeni u 12.00 časova, najavljeno je iz Gradske uprave Banjaluka.
 
U okviru manifestacije u čast velikog književnika i narodnog tribuna, do nedjelje, 29. avgusta, biće priređen bogat program, uz poštovanje epidemioloških mjera.
 
Jedan od događaja kojim će biti obilježen ovogodišnji "Kočićev zbor" jeste promocija do sada nepoznate Kočićeve pripovijetke "Đe je mama?", priređivača Zorana Pejašinovića u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.
 
Promocija, koju će pratiti i prigodna izložba, zakazana je za sutra sa početkom u 13.00 časova na platou ispred Biblioteke.
 
Sutra od 18.00 časova biće održana radionica veza za djecu i odrasle sa veziljom Sanjom Bajić, dok će od 19.00 časova biti organizovan interaktivni događaj "Kočić među nama - uvijek i zauvijek".
 
Veče satire kod govornice na Trgu Krajine biće organizovano u srijedu, 25. avgusta, od 20.00 časova, a veče drame u četvrtak, 26. avgusta, od 20.00 časova u Parku Petar Kočić.
 
U srijedu, 25. avgusta, u 12.00 časova gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ugostiće učenike Osnovne škole "Petar Kočić" iz Stričića.
 
Program u Beogradu predviđen je za četvrtak, 26. avgust, kada će u večernjim časovima biti priređeno književno veče u organizaciji udruženja književnika Republike Srpske i Srbije. Biće položeni vijenci na grob Petra Kočića u Aleji velikana.
 
Uručenje nagrade "Zmijanjče", prema programu, biće organizovano u petak, 27. avgusta, kada će u Parku Petar Kočić biti održano veče posvećeno mladim pjesnicima. Svečana akademija i uručenje "Kočićeve nagrade" biće održana u subotu, 28. avgusta, u 20.00 časova u Banskom dvoru, a istog dana planiran je i književni program u porti manastira Gomionica.
 
Novina ove godine je poseban kulturno-umjetnički program na Kočićevom ognjištu, koji će biti organizovan s ciljem oživljavanja ovog ognjišta u Stričićima.
 
Program će biti organizovan u nedjelju, 29. avgusta, od 10.30 časova u saradnji banjalučke Gradske uprave i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Udruženja književnika Republike Srpske.
 
U Kočićevim rodnim Stričićima završnog dana predviđena su i nadmetanja u narodnim igrama i vještinama, te učešće padobranaca.
 
I ove godine borbe bikova moći će da budu gledane u dva navrata, budući da je predviđeno da budu organizovane u subotu i nedjelju, 28. i 29. avgusta, na zborištu u Stričićima.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )