FOTO: InfoBijeljina

Vernici Srpske pravoslavne crkve obeležavaju praznik Svetog apostola Tome, u narodu poznatog kao Neverni Toma. Slavi se kao krsna, ali i esnafska slava. Danas je Tomindan, dan posvećen Svetom Tomi, jednom od dvanaestorice apostola. Proslavio se mnogim čudesima

Danas je Tomindan, dan posvećen Svetom Tomi, jednom od dvanaestorice apostola. Proslavio se mnogim čudesima

Širio je hrišćanstvo u Palestini, Persiji i Indiji. Pre nego što je postradao za veru, mnoge je preobratio u hrišćanstvo, ustanovio crkvu i postavio sveštenike i episkope.

Mošti su mu u četvrtom veku prenete u grad Edesu, a potom u Carigrad.

U nekim krajevima Srbije veruje se da ovaj svetitelj štiti domaćinstvo od vukova. Srbi veruju i da je Sveti Toma od oblaka oduzeo pečat zahvaljujući kojem narodu donosi kišu kao blagodet, a ne oluje koje uništavaju sve pred sobom.

Srbi veruju i da bi Sveti Toma, kad bi se naljutio, zemaljskom svetu mogao da donese i drugi potom, ali u tome ga koči Presveta Marija, koja ga nadgleda.

Na Tomindan koji nije crveno slovo se obično nikud ne ide i postoji izreka "Sveti Toma, sedi doma".

Dok se u nedelju po Uskrsu slavi događaj vezan za "neverovanje" Tomino, današnji dan je posvećen samom apostolu. Sveti Toma je poznat i kao Neverni Toma, jer je smatrao da nije moguće da je Isus vaskrsao. Prema Novom zavetu, kada se Hrist pojavio pred njim i ponudio mu da opipa rane, Toma je uzviknuo reči po kojima je upamćen: ”Gospod moj, i Bog moj!” Zbog toga se danas u narodu onaj ko odbija da poveruje u nešto zove ”neverni Toma”.

Veruje se da je on bio jedini od svih apostola koji je propovedao izvan granica tadašnjeg Rimskog carstva. Širio je hrišćanstvo najpre u Palestini, potom u Persiji, a stigao je i do daleke Indije, gde je navodno umro mučeničkom smrću.

Tomindan mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao krsnu slavu, a kako je prema narodnom verovanju Toma važio za vrednog i radnog, on se smatra zaštitnikom raznih zanatlija - drvodelja, bačvara, stolara, bunardžija i zidara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )