FOTO: pixabay

Kada se bolest otkrije na vrijeme, devet od 10 žena bude izliječeno!

Danas se obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, a tim povodom Prim. dr Miomir Kocić, spec. hirurg Klinike za onkološku hirurgiju Instituta za onkologiju i radiologiju u Beogradu za portal Yumama.com dao je odgovore na najčešća pitanja koja ljekaru postavljaju žene kojima je dijagnostokovan karcinom dojke.

Da li su samopregledi efikasni i da li uvijek ukažu na problem ako ga ima?

"Samopregledi su neophodni i potrebno je da ih upražnjava svaka žena, barem jadanput u toku mjeseca. Zahvaljujući njima, bolest se može otkriti u najranijoj fazi".

Šta treba da radim ako sam zabrinuta, koga mogu da pozovem?

"Najbolje je obratiti se ambulanti za preventivne preglede Instituta za onkologiju i radiologiju, gdje se dobijaju dalje smijernice za način dijagnostike i eventualno liječenje.

Na koje simptome treba obratiti pažnju?

"Prilikom samopregleda treba obratiti pažnju na promjene na koži dojke (boju, temperaturu i oblik), promjene oblika areole i bradavice, prisustvo novonastalih čvorova u tkivu dojke i eventualne pojave uvećanih limfnih žlijezda u pazdušnim jamama".

Koja vrsta raka dojke je u pitanju i koliko je bolest proširena?

"Najćešće je riječ o dva histološka tipa karcinoma dojke, i to su duktalni i lobularni tip. Nažalost, ova bolest je česta, s tendencijom progresije".

Ima li izbora pri liječenju?

"Najbolji izbor pri liječenju pacijenta jeste ispoštovati principe onkologije, koja ima određen protokol u dijagnostici, liječenju i kontroli pacijenata".

Koji su rizici i nuspojave pojedinih načina liječenja?

"S obzirom na to da postoji kombinovani pristup liječenja, a to su hirurški, hemioterapijski, radioterapijski, svaki vid ovog liječenja nosi određene minimalne rizike i nuspojave koje su u cjelini beznačajne u odnosu na benefit koji ovi terapijski pristupi donose. Na primjer: diskretne estetske promjene na dojkama, opadanje kose, dermatit nakon zračenja".

Koliko dugo traju terapije?

"U zavisnosti od rasprostranjenosti bolesti, terapija može trajati nekoliko dana do godine".

Šta se može desiti ako odlučim da ne primam terapiju?

"Ukoliko pacijent donese samostalnu odluku da se ne podvrgne nekom od ovih vidova terapije, preuzima veliki rizik da se bolest proširi, generalizuje i dovede do fatalnog ishoda!"

Hoću li morati da mijenjam svoje uobičajene životne navike? Ako da, na koliko dugo?

"Životne navike u suštini ne moraju da se mijenjaju ukoliko su u skladu sa zdravim načinom života. Mora se obratiti pažnja na pravilan način ishrane i umjerenu fizičku aktivnost, posebno u toku zračne i hemioterapije".

Ako se podvrgnem rekonstruktivnoj operaciji, hoću li i dalje imati osjećaj u dojci?

"-Nakon rekonstruktivnih operativnih zahvata na dojci, bilo da su u pitanju mišićno-kutani režnjevi ili implantacija endoproteza, pacijentkinja zadržava kompletan senzibilitet".

*Obavezni redovni pregledi

Redovni pregledi su najbolji način za očuvanje zdravlja. Rano otkrivanje i liječenje pružaju najbolje šanse za izliječenje raka dojke. Ukoliko se otkrije na vrijeme (dijagnostifikuje in situ ili kao minimalna bolest, tj. minimalni rak dojke je hiruška bolest), rak dojke je izlječiv u oko 90 odsto slučajeva.

"Plan ranog otkrivanja podeljen je u tri faze: od 20 godine života, mjesečni samopregled dojki jednom mjesečno uvijek u istoj fazi menstrulanog ciklusa (10. dan od početka menstruacije). Od 30 godine života: rutinski samopregled dojki, jednom mjesečno uvijek u istoj fazi menstrulanog ciklusa i klinički pregled dojki na godinu dana. Od 40 godine života preporučuje se rutinski samopregled dojki, jednom mjesečno, uvijek u istoj fazi menstrulanog ciklusa. Ako nema ciklusa, onda se izabere jedan datum u mjesecu pa se samopregled obavlja svakog mjeseca tog datuma", kaže Jasmina Lukić, predsednica Udruženja "Budimo zajedno".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )