FOTO: SPC

Danas je Duhovski utorak, treći dan jednog od najvećih praznika koje poštuje Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici, a znamo ih kao Duhove ili Trojice.

Kao i danas i juče i ovaj datum je crveno slovo.
 
Ovim praznicima obiьežava se silazak Svetog Duha na apostole, proslavlja se 50 dana nakon Vaskrsa, pa se naziva i Pedesetnica.
 
Za ovaj praznik vezuju se razni običaji. Od davnina se poštuje da danas treba izbjegavati fizičke poslove, već da dan treba posvetiti miru, molitvi i duhovnom razvoju.
 
Praznovanje se nastavlja cijele sedmice i vjeruje se da će onima koji budu postili ići sve naopako.
 
Vjeruje se da u periodu prije i poslije ovog praznika vladaju moćne energije, te oni koji obilaze manastire traže oprost grijehova ili lijek za bolest.
 
Dobro je, kako tvrde upućeni, iz tih manastira ponijeti osveštanu vodicu jer se vjeruje da u narednih godinu dana obezbjeđuje harmoniju u domu.
 
Ono što se na Duhovski utorak takođe ne preporučuje jeste penjanje po drveću, a iza toga stoji neobično vjerovanje. Naime, vjeruje se da ovo treba izbjegavati kako se rusaljke ( djevojke i žene koje su svojevremeno, samo na praznik Duhova padale u neobjašnjivi trans tokom kojeg su uspostavljale vezu za ”onim svijetom”) prema vjerovanju, ne bi uznemirile, zaposjele osobu ili je namamile u kolo da igra do smrti.
 
Vjerovanje dalje nalaže da, kako bi se čovjek “zaštitio” od takve nesreće, u džepu bi trebalo da ima čen bijelog luka ili pelina, a drveće se ritualno kiti darovima: sapunima, šarenim peškirima, flašicama parfema i ruževima za usne, piše Kurir.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )