FOTO: null

Najradosniji hrišćanski praznik, Dan rođenja Hristovog, danas proslavlja Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju julijanski kalendar

Proslava Božića, praznika rođenja Isusa Hrista, najradosniji je događaj u hrišćanskom svijetu.

Na Božić hrišćanske crkve slave dolazak Spasitelja, koji je došao među ljude da im ukaže na vrijednosti vjere i u ljubav, da ih izmiri s Bogom koga su se odrekli počinivši prvi grijeh.

Na Božić u kuću prvi dolazi položajnik. NJegova prva dužnost je da poželi sreću, zdravlje i napredak domaćinovom domu.

Božić je uvijek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post. Na svečanoj božićnoj trpezi, najvažnija je česnica. Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, prema vjerovanju, imaće sreće u narednoj godini. Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici Božić slave tri dana.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavlja Ruska pravoslavna crkva, Јerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar.

Praznik Hristovog rođenja svečano je dočekan u hramovima širom Republike Srpske

NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki, Јefrem, uz sasluženje sveštenika Banjalučke eparhije služio je božićnu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Vladika Јefrem čestitao je mnogobrojnim vjernicima najradosniji hrišćanski praznik tradicionalnim pozdravom “Mir Božji, Hristos se rodi”.

Episkop bihaćko-petrovački Atanasije svetu arhijerejsku liturgiju služio je u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu. U trebinjskom sabornom hramu u ponoć je služena liturgija a u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju obavljeno je osveštanje i nalaganje badnjaka. Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije u hramu je služio večernju liturgiju. Episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom služio je liturgiju u Sabornom hramu u Bijeljini.

Zvona sa crkvenih hramova u ponoć simbolično su oglasila trenutak rođenja Sina Božjeg Isusa Hrista. Za vjernike Srpske pravoslavne crkve, to je označilo kraj višenedjeljnog posta i vrijeme za primanje Svete tajne pričesti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )