FOTO: null

Udruženje građana "Action against AIDS" juče je u prostorijama ovog udruženja u Banjaluci obilježilo Međunarodni dan sjećanja na preminule od posljedica AIDS-a.

"Paljenjem svijeća i sjećanjem na preminule od AIDS-a traži se oproštaj za neadekvatnu brigu i propuste koje je društvo učinilo prema osobama koje žive sa HIV-om. Ujedno, to je prilika da se pruži podrška i saosjećanje porodicama i osobama koje su izgubile blisku osobu nakon duge i iscrpljujuće borbe sa ovom bolešću", kaže Marina Makivić iz Udruženja.

Ovo je 32. međunarodni memorijal svijeća, najveća kampanja za podizanje svijesti o HIV-u u svijetu, a ovogodišnja tema je "Podržimo budućnost".

"Pod ovim sloganom promoviše se globalna solidarnost i potreba da HIV/AIDS ostane u fokusu međunarodnih kreatora politike i visoko na listi političkih prioriteta sa akcentom na promociji i poštivanju ljudskih prava. Iako je za mnoge ljude HIV hronična bolest, postoji mnogo onih koji nemaju pristup liječenju i koji postaju stigmatizovani, doživljavaju kršenje ljudskih prava svaki dan", rekla je Makivićeva.

Jedna od HIV pozitivnih osoba iz Banjaluke iskoristila je manifestaciju da se obrati nadležnima i postavi im određena pitanja.

"Gdje su sredstva iz Fondova? Gdje je poštovanje naših prava, podrška društvene zajednice? Mnogi od nas i dalje žive u otežanim životnim uslovima (socijalnim, političkim, pravnim) koji su često vrlo opasni. Svjedoci smo kriminalizacije HIV pozitivnih osoba u zemljama širom svijeta, a nasilje nad ženama koje žive sa HIV-om ne prestaje. Kampanje za smanjenje diskriminacije mogu povećati kvalitet života osoba koje žive sa HIV-om, ali moramo prvenstveno osigurati sigurno okruženje u kojem ćemo se uključiti u društvene tokove lokalne zajednice", rekla je ona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )