FOTO: null

Pravo glasa na predstojećem referendumu o Danu Republike ima 1.219.399 stanovnika Srpske, pokazuju podaci iz centralnog glasačkog spiska koji je sačinila Republička komisija za sprovođenje tog referenduma.

Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH odbila da RS dostavi podatke iz centralnog biračkog spiska, a Apelaciono odjeljenje Suda BiH potvrdilo tu odluku, Republička komisija za sprovođenje referenduma je napravila svoj glasački spisak. To je poslije jučerašnje sjednice Republičke komisije za sprovođenje referenduma potvrdio njen predsjednik Siniša Karan ističući da su u sastavljanju spiska imali najveću pomoć od MUP-a RS.

- Spisak je ispravan, tačan i relevantan. Glasačko tijelo za referendum čini 1.219.399 građana RS - rekao je Karan.

Izrada kompletnog glasačkog materijala za referendum je u poodmakloj fazi, a od 15. do 20. septembra biće dostavljen opštinskim i gradskim komisijama za sprovođenje referenduma, što je u skladu sa utvrđenim rokovima.

- Do utorka će sve lokalne komisije imati materijal koji će pred sam referendum dostaviti na glasačka mjesta - rekao je Karan, ocijenivši da su lokalne komisije obavile svoj dio posla i odredile glasačka mjesta i odbore.

Karan je ponovio da će, zbog činjenice da je supervizor za Brčko zabranio održavanje referenduma u tom gradu, stanovnici koji imaju državljanstvo RS glasati na dva biračka mjesta u Donjem Žabaru i na teritoriji Bijeljine.

- I u predstavništvima RS, osim u Grčkoj i SAD, biće organizovano sprovođenje referenduma. Predstavništva će dobiti isti materijal kao i komisije u RS - rekao je Karan.

Referendum je raspisan nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom je proglašen neustavnim dio Zakona o praznicima RS, koji propisuje da se Dan Republike slavi 9. januara. Ustavni sud 17. septembra treba da se izjasni o zahtjevu Narodne skupštine RS za preispitivanje svoje odluke. Odgovarajući na pitanje da li će i kako odluka Ustavnog suda BiH, uticati na rad Republičke komisije za sprovođenje referenduma, Karan je kazao da njihove aktivnosti zavise od Narodne skupštine.

- Narodna skupština je usvojila odluku o sprovođenju referenduma i o formiranju komisije i samo je ona može promijeniti. Parlament je najviši ustavotvorni i zakonodavni organ u RS, a na bazi eventualne njihove odluke komisija će uskladiti svoj rad - naglasio je Karan.

Da je sve spremno za referendum, naglasio je i predsjednik RS Milorad Dodik koji je pozvao građane da izađu na glasačka mjesta.

- Referendum će se desiti i tu nema nikakvih spekulacija. Tehnički preduslovi su stvoreni. Formirane su opštinske komisije, a obavljeno je i štampanje glasačkih listića. Ako narod u RS ne zaustavi nametanja rješenja, vjerovatno u narednoj godini možemo da očekujemo da neko zahtijeva da bude ukinut naziv Republika Srpska. Pozivam građane da izađu na referendum 25. septembra, a pozivam i Bošnjake da izađu i pokažu da su integralni dio RS, te da na taj način možemo da rješavamo mnoge probleme zajedničke budućnosti - rekao je Dodik.

Podrška referendumu stigla je iz Udruženje izbjeglih, raseljenih i drugih lica RS "Ostanak" koje je pozvalo svoje članove i sve Srbe u Srpskoj da izađu na referendum i time pokažu jedinstvo. Stanovnici će se na referendumu izjasniti o tome da li podržavaju da se Dan Republike i dalje proslavlja 9. januara.

Apelacija Ustavnom sudu

Siniša Karan je naglasio da je RS i dalje pri stavu da nije pravedna odluka CIK-a da ne dostave birački spisak za potrebe referenduma.

Istakao je da u CIK-u nisu dobro protumačili Izborni zakon, a da je Apelaciono odjeljenje Suda BiH napravilo ogromnu pravnu grešku kada je odlučilo da ne uvaži žalbu na odluku CIK-a.

- Ovih dana poslaćemo apelaciju Ustavnom sudu BiH na odluku Apelacionog vijeća Suda BiH. Nije nam bilo dopušteno pravo na žalbu što je direktno kršenje člana Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda koja je sastavni dio Ustava BiH. Biće podnesene i krivične prijave ako bude utvrđeno iz stenograma sa sjednice CIK-a da odluka ne odgovara dispozitivu - rekao je Karan.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )