FOTO: Nezavisne

Završen je još jedan Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF), koji su zajedno organizirali Sarajevo i Istočno Sarajevo, više nego uspješno.

Tri i po decenije su prohujale od februarskih dana 1984., zlatnih dana sarajevskih, koji su olimpijskim sjajem ispisali svijetle stranice istorije glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Ostalo je zapisano da je to bila neponovljiva Olimpijada, ”Olimpijada s dušom”, koja je iz bajkovitog sna preselila u legendu, pa i danas živi u nama.

A upravo na današnji dan - 16. februara 1984. Sarajevo je ušlo u istoriju olimpijskih igara po jednom kuriozitetu koji se do tada nije viđao na Olimpijada - u jednom danu su održana dva takmičenja u spustu, u muškoj i ženskoj konkurenciji. 

Zbog snijega i jakih vjetrova ženski spust na Jahorini se trebao održati ranije, ali je odgođen za 16. februar i završen je pobjedom švicarske reprezentativke Michaele Figini.

Malo zatim Amerikanac Bill Johnson je po mnogo čemu bio neobičan šampion. Na Bjelašnici je spust utrku završio za jedan minut, 45 sekundi i 59 stotinki. Sarajevsko zlato lansiralo ga je među velikane, ali, nažalost, nije izdržao teret slave.

Bio je ubijeđen da se čitav svijet vrti oko njega, pa se ”kockao” s vlastitom sudbinom. U svojoj posljednjoj trci, 22. marta 2002, doživio je stravičan pad. Tri sedmice bio je u komi, a kada se ponovo probudio, s teškim oštećenjem mozga oporavljao se godinama, ne raspoznavajući slike i događaje.

Na žalost, preminuo je 21. januara 2016. godine. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )