FOTO: null

Banjaluka - Ponedjeljak je dan D za košarku u BiH i tri velika pitanja naći će se danas pred članovima Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH.

Izbori selektora muške seniorske reprezentacije te generalnog sekretara KS kao i suspenzija Saveza koju je Svjetska košarkaška federacija (FIBA) donijela glavne su teme današnjeg sastanka koji počinje u 14 časova. BiH je jedna od 13 država (Srbija, Rusija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Španija, Litvanija, Grčka, Izrael, Poljska i Turska) koje je FIBA suspendovala zbog saradnje klubova sa Evroligom i Evrokupom, a ne njihovim novoformiranim takmičenjem Ligom šampiona. Savezima je ostavljen rok do 20. aprila da preduzmu mjere kako bi izbjegli eliminaciju sa Evropskog prvenstva 2017. godine.

- KS BiH je praktično suspendovan jer je Igokea podržala stav ostalih klubova Jadranske lige da se prikloni ULEB. Sada bismo morali da suspendujemo Igokeu ako želimo da reprezentacije učestvuju na takmičenjima. Često me pitaju šta je preče, klub ili reprezentacija. Odgovaram da su podjednako važni i jedni i drugi te su u koheziji - izjavio je predsjednik KS BiH Aleksandar Fulurija.

On je naglasio da moraju rješavati problem o kojem se nisu mnogo pitali i nisu ništa odlučivali.

- Šta je Evropsko prvenstvo bez ovoliko reprezentacija koje su najbolje na svijetu? Da je suspendovana jedna ili dvije države, to bih razumio, ali ovako nema smisla, jer se ne može disciplinovati cijela Evropa. Ništa nije sveto i bitne su samo finansije - dodao je Fulurija.

I Srbija se našla u velikim problemima, a osim što je suspendovana sa Evrobasketa 2017. godine, prijeti joj oduzimanje kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru ove godine. Predsjednik KSS Dragan Đilas je kazao da je FIBA poslala dopis na adrese košarkaških saveza sedam zemalja da se izjasne da li hoće da budu domaćini kvalifikacionih turnira ukoliko to mjesto izgube Srbija i Italija. Istakao je da suspenzija sa EP nije veliki problem u ovom trenutku jer takmičenje gubi smisao, već je izostanak sa OI veliki gubitak.

- Učinićemo sve da Srbija igra na turniru u Beogradu, da odemo na Olimpijske igre i da se vratimo za medaljom. Predstavićemo situaciju klubovima, a ne postoje interesi jednog ili drugog kluba već postoji interes srpske košarke, a on je da ova generacija momaka bude na OI - rekao je Đilas.

Dodao je da u potpunosti razumije stav Partizana da igra Evrokup, ali je istakao da interes reprezentacije mora da bude na prvom mjestu.

- Odluka ABA lige da potpiše ugovor sa Evroligom neće opstati. Postaviće se pitanja budućnosti ABA lige koja mora da se igra, ali mora da promeni format - kazao je Đilas.

Selektor i generalni sekretar

Kandidati za klupu selekcije su trener Igokee Dragan Bajić i Cibone Damir Mulaomerović, dok su u trci za prvog operativca Saveza Dejan Bodiroga, Brane Čovičković, Dubravko Batinić i Igor Stojanović.

Igokea

Sportski direktor Igokee Pavle Ćorović istakao je da su se Aleksandrovčani saglasili sa stavovima ostalih klubova koji su vlasnici ABA lige.

- Priklonili smo se ostalim učesnicima ABA lige koji su izabrali nastup u Evroligi i Evrokupu. To je urađeno zbog Crvene zvezde, Cedevite i Budućnosti koje žele da igraju u tim takmičenjima. Igokea iduće sezone neće igrati nijedno od dva pomenuta takmičenja, tako da ne vidim kakve posljedice može da snosi KS BiH jer smo se odluci priklonili kao učesnici ABA lige. Ukoliko ostali klubovi iz ABA promjene mišljenje, usaglasićemo se sa njima - rekao je Ćorović.

Evroliga

Rukovodstvo Evrolige izjavilo je da su sankcije FIBA u najmanju ruku smiješne.

- Čudno je da se uvode sankcije zbog toga što savezi ne mogu da natjeraju klubove da pristupe projektu FIBA suprotno njihovoj volji. Nadamo se da savezi neće ćutati i da će zaštititi klubove - poručeno je iz Evrolige.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )