FOTO: Nezavisne

Više od 9.500 učenika devetih razreda iz 187 osnovnih škola u Republici Srpskoj u naredna dva dana će raditi testove iz srpskog jezika i matematike radi provjere znanja stečenog tokom osnovnog školovanja.

Učenici u 93 osnovne škole radiće testove probne mature, dok će mali maturanti iz 94 škole biti obuhvaćeni eksternom provjerom dostignuća.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je Srni da će u 93 škole učenici devetih razreda raditi testove probne male mature iz srpskog jezika i matematike, s tim da će 5. i 6. juna u tim školama biti sprovedena eksperimentalna mala matura iz ova dva predmeta.

Damjanović je naveo da će učenici devetih razreda u 94 škole sutra i u srijedu, 10. aprila, imati spoljašnje vrednovanje znanja.

On je rekao da se može očekivati da mala matura u svim osnovnim školama bude obavezna školske 2020/21. godine.

"Prema Strategiji obrazovanja Republike Srpske, sljedeće godine će biti sprovedena eksperimentalna mala matura. Školske 2020/21. godine biće obavezna mala matura uvedena u devete razrede osnovnih škola iz matematike i srpskog jezika", naveo je Damjanović.

On je podsjetio da se spoljašnje vrednovanje znanja učenika devetih razreda sprovodi od 2013. godine, dok je prošle godine uvedena eksperimentalna mala matura u 21 školi.

"Prve godine spoljašnjim vrednovanjem dostignuća bilo je obuhvaćeno 20 škola, a prošle školske godine 167 škola", naveo je Damjanović i istakao da su svake godine rezultati iz matematike i srpskog jezika sve bolji.

On je rekao da bi sljedeće sedmice mogli biti poznati rezultati spoljašnjeg vrednovanja znanja i probnih testova male mature.

"O rezultatima probnih testova male mature nećemo govoriti zbog toga što će ti isti đaci 5. i 6. juna imati eksperimentalnu malu maturu", dodao je Damjanović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )