FOTO: InfoBijeljina

"Nismo mi tada imali ploče ili CD-ove kao danas, pa da sjednemo i polako skidamo pjesmu po pjesmu. Morali smo da se snalazimo. Noću smo slušali Radio Luksemburg, pa jedno pola minuta ima signala, nešto uhvatimo, a onda deset minuta samo tišina", priča kroz smijeh Damjan Pajić Micin, kralj grada Bijeljina, čovjek koji je, kako kaže, donio rock and roll u Semberiju.

Za portal InfoBijeljina Micin kaže da je 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka sinonim za muziku i popravku instrumenata u Bijeljini bila poznata porodica muzičara Hanušića, ali da je takozvanu modernu muziku Bijeljincima približila upravo njegova generacija.
 
- Prvu grupu smo osnovali 1964. godine i zvala se Fantomi. Kasnije je nastala Girls And Boys, pa još desetak nekih sastava i kombinacija, ali prvi ozbiljan bend bio je DARM - Damjan, Anđelko, Rodoljub i Mikica. To je period kada sam se vratio iz vojske i punih pet godina smo svirali u Domu omladine. Ja sam prvo vježbao i svirao gitaru, ali nakon neke povrede, odlučio sam se za bubanj - prisjeća se Micin.

 
Brao sam grašak da bih kupio doboš
 
DARM je 70-ih godina imao ozbiljne instrumente, Maršal pojačala, sviralo se petkom, subotom i nedjeljom u „Partizanu“ i Domu omladine, a već od 18.00 časova tražilo se mjesto više za njihove nastupe. Međutim, do tada nije sve išlo tako lako. 

 
- Sjećam se kad smo jednom prilikom Ibro, Špile, Goran i ja svirali u nekoj grupi, ne pamtim kako se zvala. I meni treba novi doboš, ali nema se novca. Spakujemo se i odemo u Suboticu da beremo grašak. Poslije toga, kujemo gajbe ovdje u „Savi“. Osman Arnautović, gitarista, nije imao novca za pojačalo, pa je priključivao gitaru na neki radio. Snalazili smo se na mnoge načine, ali smo živjeli za muziku. Tada nam nije bilo važno da nešto zaradimo od svirke, nego da nas prijatelji pohvale - ističe Damjan.
 
Čuvam ulaznice sa svih koncerata
 
Damjan Pajić Micin kasnije završava Gimnaziju i Trgovačku školu, zatim Ekonomski fakultet, pa Fakultet za fizičku kulturu, odsjek Sportski menadžment. Privatnik, trgovac, kuvar, konobar, vlasnik Restorana „Kaktus“, direktor Modne kuće „Beko“... Sve to mu je, u finansijskom smislu, pomoglo da putuje i mnoge rok bendove sluša uživo.
 
- Obišao sam Evropu slušajući uživo The Rolling Stones, Jethro Tull, Deep Purple, Suzi Quatro...  Čuvam sve te ulaznice, a da se nije pojavila ova prokleta korona, vjerovatno bih i sada bio na nekom koncertu. Prije nekoliko godina sam nabavio originalne američke TAMA bubnjeve i ponekad sviram kod kuće. Zvali su nas sa Radio-Televizije Republike Srpske, da se ponovo okupi DARM, da nešto odsviramo, ali ja bih radije prepustio scenu mlađim naraštajima. Ipak je meni 72 godine - navodi Micin.

 
Kandidat za gradonačelnika četiri puta
 
Četiri puta bio je nezavisni kandidat za gradonačelnika, a politikom se bavio, kaže, kako bi dokazao da je najvažnije da ljude predstavlja „neko normalan, čovjek iz naroda“.
 
- Za izbore bi me prijavili prijatelji, građani, rekli bi mi - Ti si stari Bijeljinac, smatramo te za jednog od normalnijih ljudi, nisi bio na rukovodećim funkcijama, nisi krao. Na nekim izborima sam dobijao 3.000 glasova, na nekim mnogo manje, ali uvijek sam zastupao one koji hoće da se oduže svojim sugrađanima, a ne da obezbijede sebe i svoju familiju - izričit je Pajić.

 
Kada govori o staroj Bijeljini, ističe da prije 50 godina ona nije bila infrastrukturno razvijena, ali da su postojale neke druge vrijednosti koje danas polako izumiru.
 
- Kada sam bio mali, Bijeljinaca je bilo oko 32.000 u gradu, a sada ih je 132.000. Imali smo četiri zgrade, a danas ih je na desetine. Mnoge pozitivne stvari u infrastrukturnom smislu su se dogodile, ja kažem da je Bijeljina sada velegrad u odnosu na neka prošla vremena, ali istovremeno primjećujem da se „ne poznajemo“ koliko smo se nekada znali. Ne viđam prava, iskrena prijateljstva, druženja. A i poštovanje prema starijim izostaje. Sjećam se, ranije, kada bi me neko stariji zamolio da mu odem po cigarete, ili kupim nešto u prodavnici, bio bih počastvovan što mogu da mu pomognem. Danas, to kao da je postalo sramota - dodaje Micin.

 
Dio karijere posvetio fudbalu
 
U njegovom bogatom životnom iskustvu, posebno mjesto pripada sportu. Višegodišnjim aktivnostima u FK „Radnik“, Fudbalskom savezu Republike Srpske, Fudbalskom savezu BiH, trebalo bi posvetiti posebne stranice teksta.

 
Umjesto toga, Micin nas za kraj iznenađuje još jednom informacijom koja se tiče njegovih penzionerskih dana.
 
- Jesam penzioner, ali i sada sam aktivan, zaposlen. Trenutno sam menadžer u preduzeću „Elvako“ za područje cijele BiH. Ne znam kako to da objasnim, ali to je ta moja energija, ne pristajanje na pasivnost. Nastavljam dalje, a za neki naredni razgovor, sigurno će biti još zanimljivih detalja - poručuje Micin.
 
A.Lj.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )