FOTO: Glas Srpske

Kako bi lakše usvajali gradivo osnovcima i srednjoškolcima u Srpskoj neophodno je 137 novih, kvalitetnih udžbenika, oslobođenih nepotrebnih sadržaja, a da li će ih moderna literatura i dočekati naredne školske godine zavisi isključivo od zainteresovanosti domaćih autora koji prethodnih godina nisu pretjerano marili za kreiranje novih lekcija.

U skladu sa planom udžbenika za školsku 2020/2021. godinu koji je donijelo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, “Zavod za udžbenike i nastavna sredstva” iz Istočnog Novog Sarajeva raspisao je danas konkurs kojim traži nove rukopise za šest udžbenika za osnovne škole, 30 za gimnazije, 98 za srednje stručne i tehničke škole, te tri udžbenika za specijalnu nastavu i inkluziju.

U Zavodu kažu da su novi rukopisi, kada je u pitanju osnovna škola, potrebni za one predmete kod kojih je došlo do promjene nastavnih programa usljed modernizacije i revizije programa, a konkursom traže i rukopise za predmete za koje do sada nisu imali svoje udžbenike već se u nastavi koristili oni inostranih izdavača.

Kada su u pitanju srednje škole, u Zavodu kažu da je za većinu udžbenika konkurs bio raspisan i prethodnih godina. 

- Zbog slabe zainteresovanosti autora primorani smo da ponavljamo konkurse iz godine u godinu. Za pojedina zanimanja srednjih škola nažalost ne postoji interesovanje.

Takođe, pojedini rukopisi koji su stizali na našu adresu nisu dobili pozitivne recenzije i odobrenje resornog ministarstva - pojasnili su u Zavodu. 

Pozvali su sve zainteresovane profesore osnovnih i srednjih škola, profesore univerziteta, te ljude iz prakse da učestvuju na konkursu i dostave im svoje rukopise. 

- Cilj nam je da imamo kvalitetne udžbenike, zanimljive učenicima i nastavnicima, te oslobođene nepotrebnih sadržaja. Lani je broj pristiglih rukopisa za srednje škole ipak bio nešto veći nego ranijih godina, te se nadamo da će tako biti i ovaj put  - rekli su u Zavodu. 

Direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović smatra da bi konkursi trebalo da budu raspisivani samo za udžbenike za osnovne škole, gdje postoji interesovanje profesora i nastavnika, a da se za srednje škole  udžbenici nabavljaju od izdavača iz Srbije.  

- Raspisivanje konkursa ovako može ići u nedogled i neće dati željene rezultate. Autori nisu motivisani da pišu rukopise jer ne vide nikakvu ekonomsku računicu u tome zbog malog tiraža. Pisanje udžbenika je ozbiljan i težak posao koji zahtijeva mnogo truda, a zarada je mala i onda profesori izbjegavaju da se bave tim poslom  - rekao je Damjanović.
 

Konkurs 

U “Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva” kažu da je konkurs za rukopise udžbenika koji su planirani od naredne školske godine otvoren do 6. marta 2020. godine, izuzev rukopisa za Gramatiku srpskog jezika od 1. do 4. razreda gimnazije i srednjih škola, za koji je krajnji rok 28. avgust 2020.

- Konkurs je objavljen na našoj zvaničnoj internet stranici njnjnj.zunsrs.com, gdje svi zainteresovani mogu pogledati koje nove udžbenike tražimo - rekli su u Zavodu. 

Novi udžbenici koji trebaju osnovcima

- matematika, udžbenik i radna sveska za 2. razred
- poznavanje društva, udžbenik i radna sveska za 5. razred
- matematika, udžbenik i zbirka zadataka za 6. razred 
- muzička kultura, udžbenik za 6. i 7. razred
- njemački jezik, udžbenik za 9. razred

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )