FOTO: InfoBijeljina

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da Srbija želi da nastavi da njeguje specijalne i neraskidive veze sa Republikom Srpskom, te ocijenio da će otvaranje Počasnog konzulata na Palama doprinijeti ovom cilju i dati novi impuls saradnji Srbije i BiH.

Dačić je rekao na Palama da su za Srbiju odnosi sa Republikom Srpskom ne samo dobrosusjedski, već i bratski i da narodu u Srpskoj žele jednak prosperitet, kao i narodu u Srbiji.
 
On je izrazio zahvalnost Predsjedništvu BiH što je u kratkom roku dalo saglasnost za otvaranje Konzulata na Palama, te dodao da je uvjeren da će počasni konzul Dejan LJevnaić, sa svojim bogatim iskustvom i znanjem, više nego uspješno obavljati ovu važnu i odgovornu funkciju.
 
"Usmeravanje diplomatskih aktivnosti ka promociji privrednih potencijala i privlačenje stranih investicija jedan je od najznačajnijih zadataka Vlade Srbije i diplomatsko-konzularne mreže, uključujući i mrežu konzulata na čelu sa počasnim konzulom", rekao je Dačić na svečanosti otvaranja Počasnog konzulata na Palama.
 
On je izrazio očekivanje da će LJevnaić nastaviti sa aktivnostima na promovisanju potencijala srpske privrede.
 
"Verujem da ćete zahvaljujući svom profesionalnom iskustvu ostvariti uspeh upravo u jačanju ekonomske saradnje Srbije i BiH, imajući u vidu da je BiH jedan od najznačajnijih privrednih partnera Srbije", rekao je Dačić.
 
Osim unapređenja ekonomskih odnosa Srbije i BiH, Dačić je siguran da će otvaranje ovog konzulata omogućiti i efikasnije pružanje konzularnih usluga državljanima Srbije koji poslovno ili turistički borave na području opštine Pale.
 
On je naglasio da je LJevnaić prvi počasni konzul u BiH, dodajući da bi trebalo bi da ih ima još, jer to doprinosi unapređenju odnosa.
 
Dačić je pojasnio da počasni konzul nema platu, već da Srbija od njega očekuje da uloži u Konzulat i bude na usluzi građanima.
 
"Naša je jedina obaveza da donesemo zastavu, tablu i pečat i od sada će ovde biti predstavljena Srbija", poručio je Dačić.
 
On je naglasio da Srbija u BiH ima Ambasadu u Sarajevu, generalne konzulate u Banjaluci i Mostaru, konzularne kancelarije u Trebinju i Drvaru, a sada i prvi počasni konzulat na Palama, dok je sljedeće godine u planu otvaranje generalnog konzulata u Bijeljini, za šta je dobijena dozvola.
 
"Hoćemo da budemo što više prisutni, ali smo otvoreni i za zahteve BiH kada je reč o Srbiji da imaju svoja predstavništva širom zemlje, jer smatramo to jednim korakom ka unapređenju naših odnosa", rekao je Dačić.
 
On je podsjetio da institucija počasnih konzula u Srbiji ima bogatu tradiciju koja datira još od 19. vijeka.
 
"Svesni značaja uloge počasnih konzula i njihovog nesumnjivog doprinosa u unapređenju odnosa Srbije sa drugim državama kontinuirano smo radili na širenju mreže počasnih konzula u svetu", rekao je Dačić i dodao da danas Srbija ima najveći broj počasnih konzula u istoriji, čak 100 i to na svim kontinentima.
 
On je naglasio da Srbija veliku pažnju posvećuje unapređenju regionalne saradnje i njegovanju što boljih dobrosusjedskih odnosa.
 
Prema njegovim riječima, stabilnost regiona i razvoj svestrane saradnje sa najbližim susjedima je trajni spoljnopolitički prioritet Srbije.
 
"Upravo BiH vidimo kao nama prirodnog i bliskog partnera sa kojim želimo da radimo na većem međusobnom razumevanju, uvažavanju i izgradnji punog poverenja i saradnje. Zato nam je važna stabilnost i prosperitet celog regiona uključujući i Srbiju, BiH i oba entiteta", rekao je Dačić.
 
On je istakao da Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, podržava BiH kao jednu zemlju sa dva entiteta, kao i sve odluke donijete u skladu sa nadležnostima i dogovorom tri konstitutivna naroda.
 
"BiH, a posebno Republika Srpska je dom za veliki broj Srba, njihova bolja budućnost je jedan od razloga zbog kojeg je Srbija čvrsto opredeljenja za svestranu saradnju sa BiH, kao i sa njenim entitetima. Posebnu pažnju pridajemo planiranju i realizaciji zajedničkih projekata kroz koje gradimo realnu perspektivu za bolju budućnost", istakao je Dačić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )