FOTO: Glas Srpske

Toplije učionice, novi sanitarni čvorovi i krovovi trebalo bi da na jesen dočekaju đake u 36 osnovnih i srednjih škola širom Srpske, za čiju će sanaciju biti izdvojeno 1,67 miliona KM.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS navode da će za renoviranje 33 osnovne škole biti utrošeno 1,45 miliona KM, dok se preostalih 217.000 maraka odnosi na sanaciju tri srednjoškolska centra. Prema podacima ministarstva, najviše novca, 177.000 KM biće utrošeno za sanaciju grijanja u Srednjoškolskom centru "Golub Kureš" u Bileći.

- Sistem za grijanje u našoj školi je izgrađen još sedamdesetih godina prošlog vijeka. Kotlovnica je predaleko, cijevi nisu izolovane i sve ove godine novac bacamo u vjetar, a radimo u hladnim i neuslovnim učionicama. Vjerujte da zimi temperatura u učionicama ne prelazi šest stepeni. Novi sistem grijanja značiće bolje uslove i za đake i nastavnike - rekla je direktorica te škole Zdravka Milićević.

Novi krov do početka iduće školske godine trebalo bi da dobije Osnovna škola "Petar Kočić" u Kneževu, gdje nastavu pohađaju 83 učenika.

- Krov je dotrajao, a s obzirom na to da je od azbesta nije pogodan ni iz zdravstvenih razloga. Nadam se da više nećemo strahovati da će vjetar odnijeti pola krova - rekao je direktor škole Novica Keleman.

Toplijim učionicama nadaju se i u OŠ "Vuk Karadžić" u Kozarskoj Dubici, čiji direktor Brane Miljetović kaže za "Glas Srpske" da su zahvaljujući novoj stolariji, koja je postavljena lani, uspjeli nekako da preguraju zimu.

- Peći za grijanje su još iz 1967. godine, progorjele su, a osim što ne griju kako treba, nisu ni bezbjedne. Sa novom kotlovnicom bezbrižnije ćemo dočekati zimu - rekao je Miljetović.

Dotrajale peći za grijanje najveći su problem i u OŠ "Rade Marjanac" u Strojicama kod Šipova, a prvi čovjek te ustanove Mirko Piljić kaže da su kupljene osamdesetih godina prošlog vijeka, te da se jedna pokvarila još prije dvije godine.

- Ni druga peć nije u mnogo boljem stanju, a zbog kvara potpuno smo ostali bez grijanja u školskoj sali, te su se nastavnici dovijali na sve načine da organizuju nastavu iz fizičkog vaspitanja, koju su često sprovodili u učionicama - rekao je Piljić, naglasivši da su zime u Strojicama duge i hladne, te da su ove godine peć ugasili tek krajem maja.

Nabavka kotla za centralno grijanje, za koji je novac obezbijedilo resorno ministarstvo olakšaće izvođenje nastave u ovoj školi, koju pohađa oko 60 učenika, što je duplo manje u odnosu na period prije deset godina.

- Imamo mnogo sekcija kojima bi  bila potrebna školska sala, tako da će novi sistem grijanja svima dobro doći - rekao je Piljić.

Izbor projekata

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da su od predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola zatražili da dostave zahtjeve za investicije u školama prema prioritetima.

- Kompletirali smo zahtjeve koje su dostavili direktori škola i na osnovu podataka o stanju na terenu urađena je analiza investicionih potreba u školama. U skladu sa ovom analizom, u prvi krug prioriteta uvršteni su zahtjevi za sanaciju mokrih čvorova, grijanja i krovova škola - naveli su u resornom ministarstvu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )