FOTO: null

Stanovnici Obudovca, sela kod Šamca, gde su potekle prve količine nafte u Srpskoj, veruju da će prvi litri "crnog zlata" koji su otkriveni u njihovom mestu, ispisati novu istoriju ovog kraja!

Ekipi Pressa, koja je juče posetila ovo selo, meštani su rekli da, iako priželjkuju da za koju godinu postanu bogati, kako kažu, kao arapski šeici ili ruski oligarsi, oprezni su kad je reč o planovima za budućnost i mogućnostima koje bi im mogla doneti ova skupocena tečnost koja je otkrivena u blizini njihovih imanja.

S obzirom na to da je u Obudovcu veliki procenat stanovništva nezaposlen, većina meštana je skromna i ne maštaju o silnom bogatstvu i milionskim investicijama, nego samo da istraživanja i eksploatacija nafte donesu nova radna mesta.


Stranci dolaze

Živan Ristić, automehaničar iz obudovačkog zaseoka Kojići, vlasnik je imanja na kojem se nalazi prva istražna naftna bušotina u RS. Vest koju je prekjuče objavio ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić, da je iz bušotine uzet uzorak čija prva analiza pokazuje da se radi o nafti dobrog kvaliteta, obradovala ga je, ali je skeptičan o pitanju koristi koju bi on i njegova porodica mogli imati od toga.

- Samo vičem, daj Bože! Ipak, najviše se uzdam u svojih deset prstiju i u ono što sam mogu da zaradim od svog rada, a sve drugo šta bude, dobro će doći. Možda stvarno za koju godinu, kada opet dođete u naše selo, mi budemo živeli u dvorcima i sarađivali sa bogatim Rusima, ali iskreno, sumnjam - ispričao je Ristić za Press.

On kaže da je za skoro dve godine, koliko se eksploatiše nafta na njegovom imanju, dobijao novca u protivvrednosti roda kukuruza na deset dunuma zemlje.

- Viđali smo mi ovde često neke strance kako dolaze u skupocenim automobilima i odelima i odlaze do bušotine. Pričali su nam kako je otežavajuća okolnost što ovde nema adekvatne infrastrukture, kao na primer u Vojvodini, gde se iz bušotine odmah nafta sprovodi u cevi do rafinerije. Govorili su i da sve do 500 metara dubine, pripada onom čija je zemlja, a sve dublje je vlasništvo države - istakao je Ristić.

Perica Kojić sa porodicom živi u kući, prvoj do naftnog nalazišta. Priča da je deset godina obrađivao zemlju koja je sada zatvorena zbog bušotine. Na tom mestu sadio je pšenicu, a svaki put prilikom oranja zemljišta, primećivao je da je zemlja znatno crnja od uobičajenog.

- Ljudi u šali pričaju da ćemo postati šeici, a da će Obudovcem u zamenu za naftu, poteći med i mleko - kroz smeh priča Kojić.


Rade danju i noću

Ispričao nam je da su mu radnici na bušotini rekli da je nafta izvađena na dubini od oko 2.300 metara. Ističe i da ih je unazad godinu i osam meseci svakodnevno sretao kako rade i danju i noću, bez prestanka.

Na pitanje kako vidi svoju budućnost za godinu ili dve, Kojić odgovara:

- Iskreno nisam o tome razmišljao. Ali znate kako daleko čovekova mašta može da ode, kad vam neko spomene mogućnost da se obogatite - zaključio je.

I ostalim Obudovljanima, koje smo juče sreli i sa njima porazgovarali, nafta je bila glavna tema. Dok jedni ne kriju svoje uzbuđenje što je njihovim mestom poteklo "crno zlato", drugi čak sumnjaju da je sve istina, pribojavajući se da bi ih neko mogao prevariti.

- Obišao sam pola sveta. Nigde nema lepše zemlje i ljudi, nego što su naši, ali i nigde tako komplikovanog sistema koji ne štiti malog čoveka. Ipak, moramo verovati da će nam sada biti bolje. Obično je bivalo da onaj ko ima naftu, ima pare i moć - ocenio je jedan meštanin Obudovca.

Nastavlja se istraživanje

Ministar Đokić prekjuče je potvrdio da je oko 5.000 tona nafte poslato na analizu, kao i da je potrebno obaviti dodatna istraživanja, kako bi buduća eksploatacija nafte na ovom mestu bila opravdana i rentabilna. 

Bušenje u Obudovcu izvodi preduzeće "Jadran Naftagas", zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije i ruske kompanije "Zarubežnjeft", a radove su započeli krajem maja 2013. godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )