FOTO: null

Prije tri godine primijećeni su pojedinačni sučajevi pojave dabrova na rijekama na području Novog Grada. Krajem prošle i početkom ove godine ove životinje počele su da uništavaju drveće pored rijeka.

Kada je krajem prošle godine Zoran Umićević našao desetak posječenih stabala u blizini Gradske plaže "Ada" pomisilo je da je to neko namjerno uradio. Postavio je nadzorne kamere i iznenadio se kada je vidio ko pričinjava štetu.

"Gledali smo kako oni to fino i temeljito rade svako veče oko 8 sati i 45 minuta. Samo u roku od par minuta vidite kako padaju drveća", priča Umićević.

Ribolovci, koji su često na vodi ,ističu da u posljednje vrijeme viđaju prizore odsječenog drveća, najčešće vrbe i topole pored rijeke. Mještani ističu da pojava dabrova znači da je voda čista, ali da ih čudi što obaraju drveća tolike debljine da ih, kako kažu, ni tri čovjeka ne mogu obuhvatiti rukama.

U Bosni i Hercegovini dabar je zaštićena životinja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )