FOTO: null

Sonja Karadžić Jovićević, kćerka prvog predsednika RS Radovana Karadžića, u intervjuu za Press iz Haga gde se nalazi u poseti ocu, kaže da neodgovorni pojedinci često u javnost iznose spekulacije o zdravstvenom stanju njenog oca i ostalih pritvorenika.

Ona objašnjava da zbog tih spekulacija svi pritvorenici imaju probleme, ističući da upravo zbog toga, odnosno zbog sankcija koje bi usledile prema pritvorenicima ne može da govori ni o čijem zdravstvenom stanju, kao ni o situaciji u pritvorskoj jedinici.

- Kad god se, inače, u medijima pojave takve izjave, a službe tribunala ne reaguju, znači da se radi o netačnim podacima, medijskim spekulacijama ili ih daju ljudi koji inače ne idu u posete, pa s jedne strane i ne znaju šta se dešava, a sa druge strane najčešće takvim izjavama promovišu sebe. Smatram da je greh promovisati sebe, praviti se pametan i obavešten ukoliko će sankcija za to biti primenjena na onima kojima to najteže pada, uz sve što prolaze u pritvoru - kaže Sonja Karadžić Jovićević.


Kako prvi predsednik RS ocenjuje dosadašnji tok suđenja?

- Radovan i njegov tim su učinili sve što su mogli, tako da ne postoji nijedan dokaz koji podržava optužnicu. Šta će dalje biti, videćemo?! Da ovde ima prava i pravde, on bi bio slobodan čovek ako ni zbog čega drugog, ono zbog više stotina proceduralnih grešaka koje je tužilaštvo napravilo za ovih šest i po godina. Da se suđenje odvija u bilo kojoj zemlji od ovih koje tribunal drže u životu, suđenje bi odavno bilo prekinuto, a optužnica povučena.


A šta misli o procesima ostalim optuženim Srbima?

- On sada ima više vremena, pa mnogo čita i još više piše. Pomaže drugim pritvorenicima, a pre svega generalu Mladiću kojem je dao sve dokumente, spisak svedoka i sva njihova svedočenja. Time mu je nemerljivo olakšao odbranu, tako da Mladićevoj odbrani ostaje samo da pozove te iste svedoke.


Koliko često idete u posetu ocu?

- Ovo je prva poseta u ovoj godini, nakon više meseci, a u prošloj sam bila samo jednom. Kada će biti sledeća, to zavisi samo od finansijskih mogućnosti. Država nam nikada nije pomogla da odemo u posetu, tako da se od početka sami snalazimo i uz veliki napor i pomoć prijatelja dolazimo jednom do dva puta godišnje. Pri tome je važno istaći da jedino Radovan, od svih pritvorenika, nema dvojno državljanstvo, dok svi ostali imaju status državljana Srbije i po tom osnovu su u višestruko povoljnijem položaju i oni i njihove porodice.


Trivun Jovičić je potrčko tužilaštva

Da li je poboljšan katastrofalan odnos srpskog oficira za vezu s haškim tribunalom Trivuna Jovičića prema srpskim pritvorenicima?

- Čovek je tamo 15 godina, "nezamenjiv" i podoban svim srpskim članovima Predsedništva BiH. Svoj posao je shvatio kao posao potrčka tužilaštva, umesto srpskog oficira za vezu s tribunalom. Radovana je prvi put posetio nakon više od godinu dana otkako je on došao u Hag i to samo da se predstavi, a drugi put u maju prošle godine i to da kaže da ga je Banjaluka naterala da dođe, jer inače ne bi došao zato što se osetio uvređenim nakon izjava članova porodica više pritvorenika za jedan dnevni list iz Banjaluke u kojima su svi odreda rekli da ga nisu nikada sreli, da je odmagao kad god je mogao i pritvorenicima i odbranama i svedocima. Isto su potvrdili i iz BORS-a i Saveza logoraša.


Znači, ništa se nije promenilo?

- On je uvređen pet godina i biće i dalje, potvrđujući time da smo svi koji smo dali izjavu bili u pravu. Nadam se da će taj lik biti nečasno otpušten iz službe i odgovarati za svu štetu i sramotu koju je naneo Srpskoj svojim dodvoravanjem i neprofesionalizmom.

Ne trošimo vreme na priču o politici

Šta prvi predsednik RS i SDS-a misli o politici aktuelnog rukovodstva stranke, a šta o aktivnostima Asocijacije stvaralaca RS?!

- Dragoceno vreme koje tako retko možemo da provedemo zajedno ne trošimo na priče o politici. Ne komentarišemo političku scenu u RS i BiH, dakle ni SDS, ni rukovodstvo stranke, a naročito se ne bavimo Asocijacijom stvaralaca. Pošto nemamo nikakve veze sa asocijacijom, o tome i ne diskutujemo, a i davno smo zaključili da nam se mišljenja u vezi sa tim potpuno slažu i tu smo stavili tačku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )