FOTO: pixabay

Kad god negdje otputujemo, na nekoliko dana, mijenjamo uslove u kojima smo navikli da živimo, što sa sobom može donijeti zdravstvene probleme. Da se ljetovanje za vas i vašu porodicu ne bi pretvorilo u bolovanje, najbolje je da se na vrijeme informišete, pripremite, i pokušate da izbjegnete neželjene situacije.

Prilikom pakovanja za put, ne zaboravite i neseser s lijekovima  nikad se ne zna da li će vam zatrebati. Neka vam uvek pri ruci budu lijekovi protiv bolova, probavnih tegoba i alergija, kao i preparati za saniranje povreda i rana jer, koliko god da vodite računa, ne možete baš uvek da izbjegnete povrede i infekcije. Da vam zdravstvene tegobe ne bi pokvarile odmor i da ne biste nešto zaboravili od medikamenata i preparata, evo sve na jednom mjestu.
 
Protiv bolova i temperature
Prvo i osnovno ponesite toplomjer. Pored raznih virusa koji haraju ljeti, temperaturu i groznicu možete dobiti i od sunca (sunčanica/toplotni udar). Lekovi koji će vam istovremeno smanjiti bol i sniziti temperaturu obavezno moraju biti dio svake putne apoteke. Najbolji je paracetamol, jer ga mogu uzmati i trudnice i dojilje, a i djeca (u vidu sirupa).

U slučaju da temperaturu prati groznica, zapušen nos i bol u sinusima onda spakujte i neki kombinovani prašak koji u svom sastavu pored supstanci za bolove ima i neki dekongestiv (za zapušen nos). To su uglavnom oni praškovi za prehladu koje rastvaramo u vodi, piše Blic Žena.
 
Ukoliko planirate da se bavite sportom, recimo odbojkom na pesku, nije na odmet ponijeti tablete acetilsalicilne kiseline koju možete uzimati i za bolove, a i za ublažavanje upale mišića.
 
Protiv bolova u grlu treba imati pri ruci pastile ili rastvor za ispiranje koji će ublažiti tegobe.
 
Za stomak i želudac
Jako neprijatani simptomi koji prate bilo koje putovanje su stomačne tegobe. Mijenja se sredina, voda (uvek uzimajte flaširanu i ne uzimajte piće sa ledom u kafićima), hrana… Probiotik treba uzimati preventivno. Bilo bi dobro početi par dana prije puta.
 
Aktivni ugalj je odličan za nadutost, grčeve i dijareju koja je isto jako česta pojava. Ponesite više kapsula jer se pri akutnoj dijareji uzma 3×2 tablete dnevno.
 
Tablete za žvakanje za gorušicu i kiselinu su isto dobrodošle u neseseru. Ovaj problem odlično rješava i soda bikarbona, a postoje i tablete na bazi iste da se kupe u apoteci.
 
Mnogi uzimaju klometol za povraćanje i loperamide za dijareju, ali nije preporučljivo da pijete te lijekove na svoju ruku jer mogu biti potencijalno opasni.
 
Ukoliko patite od problem sa mučninama u putu ponesite neki lijek za to. Od prirodnih preparata đumbir odlično pomaže (postoje i tabletice đumbira u apotekama).
 
Zaštita od insekata
Ponesite sredstva za zaštitu od insekata (repelente) koje možete naći u obliku losiona, mlijeka, stikova ili flastera, a ako s vama putuje i dijete, treba paziti da je sredstvo koje kupujete prilagođeno njegovoj dobi. Postoje i prirodnije varijante poput eteričnog ulja lavande ili limuna. Ukoliko ste alergični na ujede insekata ne zaboravite i gelove koji se mažu nakon uboda. Oni hlade, sprečavaju crvenilo i pojavu otoka i svraba. Možete ih primijeniti i nakon opekotina od meduza, a pomažu i kod onih nastalih od sunca.
 
Ostalo

medicinska dokumentacija
 
dovoljna količina lijekova ukoliko ste već na nekoj terapiji
 
antiseptični sprej za dezinfekciju rana
 
zavoji, flasteri, sterilne gaze
 
sve za sočiva ako ih nosite
 
kapi za oči, uši i nos
 
Obavezno osiguranje
Stvar koju ne smijete da zaboravite je osiguranje. Troškovi liječenja u inostrasntvu su jako visoki, a nažalost nikada ne znate šta se može destiti. Nedaj bože da nam taj papir zatreba, ali ukoliko se nešto ipak dogodi jako je važno imati ga. Postoje različiti paketi, pa izaberite koji vama odgovara i budite mirni.
 
I ljubimac ima neseser
Sve više ljudi vodi kućne ljubimce na odmor. Ukoliko ste se odlučili za ovaj korak, budite sigurni da ste ponijeli sve što je potrebno. Pronison za alergije, ukoliko se desi da ih ujede osica. Neki lijek za želudac i povraćanje u slučaju da se nagutaju morske vode. Bilo bi lijepo koristiti vazelin ili neki univerzalni melem za šapice kako ne bi izgorjele od pijeska i vrelog asfalta.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )