FOTO: unsplash.com

Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, sa procijenjenim zadržanim zaradama, u devet mjeseci prošle godine su direktne strane investicije iznosile 737,7 miliona evra, što je znatno bolji rezultat u odnosu na isti period 2022.

"Strana ulaganja u periodu I - IX 2023. su veća za 23,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine“, navedeno je u Prijedlogu Izvještaja o radu Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA)  za 2023. godinu, u koji je InfoBijeljina ostvarila uvid.
 
Kako se dodaje, pozitivan pokazatelj je i iznos direktnih stranih investicija u 2022. godini koje su, prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, iznosile 1.440,3 miliona KM ili 736.4 miliona evra. 
 
„One su u prethodnoj godini porasle za 27,5 odsto, sa najvećim iznosom od 2007. godine“, navodi FIPA.
 
Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini -  FIPA je dužna da provodi aktivnosti koje su usmjerene na promociju, privlačenje i podršku direktnih stranih investicija. FIPA je zadužena i za kreiranje imidža o Bosni i Hercegovini kao modernoj državi, ozbiljnom, konkurentnom i sigurnom partneru za investicije.
 
„Sa ciljem da se potencijalnim investitorima da što tačnija informacija o mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu nastojimo održati što veći broj sastanaka i razgovora sa potencijalnim investitorima, te stranim ambasadama i drugim relevantnim institucijama značajnim za proces privlačenja investitora i promociju zemlje. Ukupno su 2023. godini održani brojni sastanci sa potencijalnim stranim investitorima, te sa drugim domaćim i međunarodnim institucijama/ambasadama/domaćim kompanijama  itd.“, tvrde iz FIPA.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )