FOTO: miss7.24sata.hr

Razmislite o svojoj dnevnoj rutini, jer red mora postojati i kada perete zube, bilo da tek stavljate pastu, ili da čistite koncem pa perete četkicom.

O ovoj svakodnevnoj rutini i ne razmišljate pretjerano, posebno ne o činjenici da li ste prvo pokvasili četkicu za zube pa stavili pastu ili je redoslijed radnji obrnut.
 
Iako se čini da je potpuno svejedno koju radnju prvo primijenite, istraživanja su pokazala drugačije. Pogrešan redoslijed ovih radnji jedna je od grešaka koje radite dok perete zube. Prema Luisu Marionu, paradontologu i profesoru na Univerzitetu u Pensilvaniji, prvo treba pokvasiti četkicu za zube.
 
- Suha vlakna, čak i ako je četkica super meka, imaju jaku abrazivnu moć. Abrazija zubi, odnosno trošenje tvrdog zubnog tkiva i povlačenje desni usljed toga, veliki je problem koji viđamo svakodnevno, posebno kod mlađe populacije. 
 
Ako četkicu pokvasite tek nakon što ste na nju nanijeli pastu za zube, vlakna se vjerovatno neće sasvim potpuno pokvasiti. To nije veliki problem ako ste navikli da perete zube laganim i nježnim pokretima - ističe stručnjak.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )