FOTO: null

Sezona godišnjih odmora uveliko traje. Kupaći kostimi, kreme za sunčanje, ležaljke – građani se trude da ništa ne zaborave kada krenu na odmor.

Ono što uglavnom zaborave, jeste putničko osiguranje, ukoliko nam zatreba pomoć ljekara u inostranstvu. Potvrda koju dobijemo za nekoliko minuta, da li u osiguravajućoj kući ili u FZO, mogla bi nam uštedjeti mnogo novca. 

Na put van granica BiH, bez putničkog osiguranja, Ratko Lalović nikada ne ide. Kaže - ako se ima novca za odmor, nađe se i nekoliko maraka za dodatno osiguranje, "zlu ne trebalo".

- Zatrebala mi je prošle godine, dijete mi je moralo izvaditi zub. Iako to nije bio neki trošak ali tada smo vidjeli da to može zatrebati za, ne daj Bože, nešto veće i to je jednostavno dodatna sigurnost - kaže Lalović.

Osigurati sebe i porodicu na 10 dana van granica BiH, za 10 do 50 KM, nije mnogo, u poređenju sa onim šta može da vas zadesi, poručuju iz osiguravajućih kuća. Potrebno je samo da donesete pasoš i kažete u koju zemlju putujete.

- Imali smo slučaj žene koja je otputovala u Kinu i tamo je doživjela infarkt. Njeno liječenje i hospitalizacija koštala je nekoliko hiljada maraka, i naravno mi smo sve to regulisali. Da ta gospođa kojim slučajem nije izvadila polisu osiguranja, sve to bi morala da plati njena porodica - kaže Sanja Krutijak, iz Dunav osiguranja.

Јeftinije mogu da prođu oni koji odluče da se osiguraju putem FZO. Tzv. INO obrazac u Fondu su prošle godine izdali više od 35.000 puta. Za razliku od osiguravajućih kuća, potvrda iz Fonda važi samo u državama bivše Јugoslavije, ali i Velikoj Britaniji, Češkoj i Slovačkoj, sa kojima je BiH potpisala poseban sporazum. 

- Onim ljudima koji odu u te tri zemlje nije potreban INO obrazac. Potrebno je samo da pokažu pasoš i oni tu imaju riješeno liječenje koje ne moraju platiti - kaže dr Zora Kremenović, specijalista porodične medicine.

Da bi se osigurali putem FZO, potrebno je da odete na pregled kod porodičnog ljekara, dobijete uvjerenje da ste sposobni za put, i s tim dokumentom odete u FZO po takozvani INO obrazac. Osiguranik će dobiti dokaz da je sposoban za put čak i ako boluje od nekih hroničnih i akutnih bolesti, osim u slučajevima kada im je potrebno liječenje ili smještaj u bolnicu odmah po dolasku u inostranstvo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )