FOTO: null

Jedno od glavnih sportskih pitanja u ovom trenutku jeste da li ćemo dobiti novog broja 1 u tenisu na kraju sezone.

Čelnu poziciju na ATP listi trenutno drži Novak Đoković, ali se njegova prednost topi zahvaljujući fantastičnim partijama Endija Mareja.

Britanac je u nekoliko navrata govorio da želi da preuzme „titulu“ najboljeg tenisera svijeta, zbog čega je drastično promjenio raspored. Na ruku mu je išla i loša forma glavnog konkurenta, pa je poslije trijumfa u Beču, razlika manja od 2.000 bodova.

Đoković pred posljednja dva Mastersa ima 12.900 bodova, Marej je na 10.985, ali brani mnogo manje nego Srbin.

„Svakom pobjedom sam sve bliži, ali čeka me dug put. Čini se da je mali korak od drugog do prvog mjesta, ali to je najteži korak. Mnogo je lakše probiti se sa 100. mjesta do 50 najboljih“, istakao je Mari.

Međutim, sezonu za nama možemo podjeliti na dva dela – prvi koji je u potpunosti pripao Novaku i drugi u kojem je dominirao nedjelju dana stariji momak iz Danblejna. Đokovićeva forma je poslije osvajanja Rolan Garosa u konstantnom padu, ali kada se postavi pitanje o tome ko je zaslužio prvo mjesto, i Marej ima nedostataka.

Obojica su osvojila po sedam turnira ove sezone, ali Novak ima više onih velikih – vodi 2:1 kada su grend slemovi u pitanju, dok je osvojio i dva Mastersa više od dobrog prijatelja (4:2).

Zato je zanimljiva statistika na onim turnirima na kojima su završavali kao pobjednici.

Endi ima samo sedam pobjeda protiv top 10 igrača ove sezone kada su u pitanju turniri koje je osvajao, od kojih je samo jedna nad teniserima iz prvih 5, ona protiv Novaka u finalu Mastersa u Rimu. Za razliku od njega, čovjek koji dominira svjetskim tenisom od početka decenije, čak 17 puta je trijumfovao protiv top 10 igrača, uz šest pobjeda protiv onih iz samog vrha.

I kada se pogleda ukupna slika u 2016. godini, prednost ide na stranu Srbina  (overrall performance), koji je uz spoemnuti porazen, tri puta pobeđivao Mareja, iako ima slabiji skor pobjeda i poraza.

Razlika na rejs listi je nešto veća od 400 bodova, a već u Parizu možemo vidjeti smjenu na vrhu ATP liste. Za to je Britancu potreban trofej u Parizu, a da Novak ne stigne do finala. Ukoliko ne bude došlo do takvog scenarija, drugu meč loptu imaće u Londonu – na Završnom Mastersu brani samo 200 bodova, za razliku od 1.300 koliko je Đoković zaradio prošle godine.

„Što se tiče pozicije na listi i brobe za prvo mesto, već sam bio u sličnoj situaciji, tako da znam šta da radim. Ja volim da sve pojednostavim“, rekao je srpski teniser.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )