FOTO: srpskainfo.com

Sve veći broj stručnjaka koji proučavaju ljudsko spavanje smatra da pomjeranje kazaljki na satu na ljetno i zimsko računanje vremena – uništava zdravlje.

Studije u posljednjih 25 godina pokazale su da promjena od jednog sata remeti fizički ritam usklađen sa rotacijom Zemlje.
 
U SAD sve više ljudi podržava ideju da se ukine ljetno računanje vremena, prenosi CNN.
 
Međutim, američki Senat usvojio je Zakon o zaštiti od Sunca i, ako i kada stupi na snagu, ljetno računanje vremena u Americi postaće trajno.
 
Savezna država Florida je još 2018. godine izglasala uvođenje trajnog ljetnog računanja vremena, ali ono još ne može stupiti na snagu dok ne postane i savezni zakon.

Istovremeno, sve veći broj stručnjaka tvrdi da pomjeranje kazaljki unaprijed u martu negativno utiče na zdravlje.
 
Standardno vrijeme, odnosno kada satove pomjeramo unazad u oktobru, puno je bliže sunčevom dnevnom i noćnom ciklusu. To je ciklus koji je vijekovima određivao naš “fizički sat”, naglašavaju stručnjaci.
 
Istraživanja su pokazala da pomjeranje sata na ljetno računanje povećava rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog udara, pogoršava poremećaje raspoloženja poput depresije, utiče na digestivni i endokrini sistem i skraćuje trajanje sna.
 
Takođe, pomjeranje sata može smanjiti i očekivani životni vijek.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )