FOTO: infobijeljina.com

Od aprila do juna promet u ugostiteljstvu u Republici Srpskoj, u odnosu na ista ta tri mjeseca prošle godine povećan je za gotovo 28 odsto, potvrđeno je portalu InfoBijeljina.

Nije poznato da li je na ovaj promet uticao veći broj gostiju u ugostiteljskim objektima ili poskupljenje onog što se nudi u ovim objektima, što je sasvim izvjesno, jer je poskupjela kafa i drugi napici. 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, promet u ugostiteljskim objektima u drugom tromesječju je u odnosu na prvo tromjesečje 2024. godine veći za 18,3 odsto.

"U odnosu na prosjek 2023. godine veći je za 25,8 odsto, a u odnosu na prosjek 2010. godine veći je za 226,6 odsto", podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Ugostitelji su u ranijim izjavama za medije ispričali da je kod nas tradicija da novac trošimo u kafanama.

"Kad se  dijete rodi, slavi se u kafani, kada se dijete krsti, slavimo u kafani, kad krene u školu, a tek kada proslavljamo 18. rođendan, pravimo velike proslave po restoranima", kažu oni.

U  pojedinim udruženjima za zaštitu potrošača smatraju da ljudi koji su nezaposleni odvajaju posljednju marku da bi otišli na kafu. 

"Kada gledamo zapadne zemlje, tokom radnih dana po kafićima i kafanama mogu se vidjeti samo turisti, dok lokalno stanovništvo malo posjećuje kafane", kažu oni.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )