FOTO: null

Јoš od malih nogu nam govore da je važno da jedemo voće, ali da li je moguće jesti ga previše? Izgleda da jeste, pogotovo ako želite da smšate.

Iako je voće puno vitamina, minerala, antioksidanasa i vlakana i čini sastavni dio balansirane, zdrave ishrane, ono sadrži i veliku količinu šećera.

Nutricionistkinja Sintija Sas smatra da je definitivno potrebno imati mjeru kada je riječ o voću i ne preporučuje da ga jedete u istoj količini kao i povrće.

Ona preporučuje količinu od dvije do četiri porcije voća dnevno, dok jedna porcija čini jednu šoljicu nekog sitnijeg voća ili komad voćke veličine lopte za bejzbol.

"Količina voća uveliko zavisi od vaše aktivnosti i individualnih potreba, kao i faktora poput starosti, pola i nivoa fizičke aktivnosti, ali definitivno treba znati granicu. Voće je puno šećera i ugljenih hidrata, pa tako vrlo lako možete da padnete u zabludu da ćete konzumiranjem ove grupe namirnica da smršate, iako to ne mora da se dogodi", objašnjava Sas.

Veliki broj stručnjaka dijeli mišljenje o tome da u povrću možete da pronađete sve potrebne hranljive vrijednosti kao i u voću, ali bez šećera. Bilo kako bilo, baš kao i u svemu, i ovde je potrebna umjerenost.

Potrebno je naglasiti da nije svo voće jednako bogato šećerima i ugljenim hidratima, pa bi, ako pazite na kilograme, onda bilo dobro da izbjegavate voće kao što su banane, grožđe, smokve, urme, mango, trešnje ili sušeno voće poput suvog grožđa ili suvih šljiva. Među kaloričnijim voćem se nalazi i koštunjavo poput badema, oraha, lešnika, pa bi i ono svakako trebalo da bude konuzmirano umjereno.

U izuzetno kalorično voće ubraja se i avokado koji sadrži i dosta zdravih masnoća, pa stručnjaci preporučuju da ga jedete redovno, ali umjereno.

U voće s najnižom kalorijskom vrijednošću ubraja se citrusno voće poput pomorandži, mandarina, limuna i grejpfruta, šumsko voće (jagode, borovnice, maline, kupine), lubenica, kivi...

Sas savjetuje da se hranite sezonski, odnosno onim voćem koje raste u određenim godišnjim dobima. U susret nam ide ljeto, koje predstavlja idealno vrijeme za lubenice, dinje i bobičasto šumsko voće.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )