FOTO: undefined

Instant kafa je vaš omiljeni napitak - a da li je dobra za zdravlje? Sve što morate da znate o instant kafi.

Instant kafa – šta je to?
U pitanju je kristal koji nastaje od dehidriranih kuvanih zrna kafe. Megan Meyer, direktorica komunikacija kompanije Food Information Council Foundation, objašnjava i da instant kafa ima duži rok trajanja od kafe u zrnu.
 
"I instant i mljevena kafa imaju skoro isti nutritivni profil", kaže Meyer te navodi kako su razlike toliko male da su nebitne kada se govori o zdravlju, osim kada je u pitanju količina kofeina, piše Večernji.
 
Jedna šolja instant kafe ima oko 63 miligrama kofeina, dok mljevena kava sadrži oko 96 miligrama. Sadrži više kofeina od instant kafe zbog procesa proizvodnje u kojem instant kafa gubi dosta kofeina. Sada kada znate koliko kofeina imaju različite vrste kafe, a znamo da stručnjaci savjetuju maksimalnih 400 miligrama kofeina u danu, pripazite koliko kafe pijete.
 
Previše kofeina može da rezultuje nemirom, anksioznošću, boli u stomaku… Ako ste osjetljivi na kofein i anksiozni ste ili imate problema sa srcem, možda bi najbolje bilo da pijete kafu bez kofeina.
 
Ima li razlike u okusu?
Instant kafa ima drugačiji okus od mljevene kafe, a koliko će vam se svidjeti zavisi od ličnih preferencija. Instant kafa je nešto blažeg okusa pa će ljubitelji turske kafe reći da je više kao voda u boji i nešto gorča. Naravno tu je važan i kvalitet zrna od kojeg se kafa pravi i svakako će uticati na okus.
 
I šta je onda zdravije?
Odgovor na ovo pitanje krije se u onome što kafi dodajete. "A to uključuje šećer i mlijeko i dodatne kalorije", kazaće nutricionisti te savjetovati vam da konzumirate kafu bez dodataka ili s prirodnim zaslađivačima.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )