FOTO: gastro.24sata.hr

Prema najnovijem istraživanju, jedenje bijelog mesa isto će uticati na nivo holesterola kao i konzumacija crvenog, mada još uvijek važi dugogodišnje uvjerenje da je bijelo meso zdravije, odnosno da vjerovatno uzrokuje manje kardiovaskularnih bolesti od crvenog mesa, poručili su naučnici sa Univerziteta San Francisko.

Što veći unos povrća, mliječnih proizvoda i mahunarki najbolji je recept za održavanje zdravog nivoa holesterola, tvrde u studiji objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

- Zašto je holesterol opasan?

Poznato je da zasićene masne kiseline povećavaju koncentraciju lipoproteina male gustoće (LDL) ili takozvanog lošeg holesterola u krvi. Ako se u organizmu stvori višak holesterola, on se taloži na zidovima arterija koje nose krv do srca i mozga, što može uzrokovati srčani ili moždani udar. Zasićene masti većinom unosimo konzumacijom životinjskih proizvoda.

Kako bi provjerili vrijedi li već uvriježena pretpostavka da zasićene masne kiseline iz crvenog mesa više od onih u bijelom doprinose riziku od pojave bolesti srca i krvnih sudova, naučnici su napravili testiranje na više od 100 zdravih muškaraca i žena u dobi od 21 do 65 godina.

Učesnici istraživanja prolazili su kroz tri vrste režima ishrane: ishrana crvenim mesom, ishhrana bijelim mesom i ishrana bez mesa. Svaka dijeta trajala je četiri sedmice. Glavni izvor crvenog mesa tokom studije bio je govedina, dok je piletina služila kao glavni bijeli mesni protein.

Naučnici su prikupljali uzorke krvi na početku i završetku svakog testnog režima ishrane.

- Crveno i bijelo meso jednako utiču na nivoe holesterola

Rezultati studije pokazali su kako je biljna prehrana imala najbolji učinak na nivoe holesterola, dok su prehrane s crvenim i bijelim mesom imale identične učinke na te nivoe.

Istraživači ipak upozoravaju kako konzumacija bijelog mesa i dalje može biti zdravija od konzumacije crvenog jer nije poznato na koje sve načine crveno meso utiče na pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )