FOTO: InfoBijeljina.com

Vječita je nedoumica pravoslavnih hrišćana treba li raditi ili ne kada je crveno slovo.

U našem narodnu postoje brojna vjerovanja kad je riječ o običajima i vjeri. Međutim, jako je važno razlikovati šta je pravilo crkve, a šta se u pravoslavlju zadržalo iz paganskih rituala. 
 
Pravoslavni kalendar ispunjen je svetiteljima koji su obilježili istoriju i postali od velikog značaja za pravoslavlje. Međutim, brojna domaćinstva vjeruju da će im se nešto jako loše dogoditi ako rade na praznik koji je obilježen crvenim slovom. 
 
Danas proslavljamo Sveta Tri Jerarha, odnosno svetitelje Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog, a svaki od njih ima svoj dan praznovanja u mjesecu januaru. 
 
Ovaj zajednički praznik sva tri svetitelja ustanovljen je u XI vijeku u vrijeme cara Aleksija Komnena zbog rasprave u narodu oko toga koji je od ove trojice svetitelja najveći. Sveti Vasilije Veliki je poznat kao veliki svetovni i duhovni učitelj crkve. Sveti Grigorije Bogoslov je i prozvan kao Bogoslov jer je nenadmašno tumačio dogmu, a sveti Jovan Zlatousti je upamćen kao nedostižan propovjednik Jevanđelja, zbog čega je tako i nazvan.
 
Razgovarali smo sa etnologom Ivom Radović i teologom Jovanom Blagojevićem su svojim mudrim izlaganjem u video intervjuu za naš Nportal otkrili šta je pravilno.
 
- Kao hrišćani, padamo često u istu zamku u koju su upali Jevreji iz doba Starog zavjeta, i iz Hristovog vremena. To znači da nam je pitanje da li na određeni dan ne treba raditi postalo važnije od vjerskog, duhovnog života. Hristoj je, kada su ga kritikovali što liječi subotom, jasno rekao: Pa, ljudi, subota je stvorena radi čovjeka, ne čovjek radi subote - započeo je sa izlaganjem Jovan.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )