FOTO: srpskainfo.com

Mnogi od nas su čuli da voće treba izbjegavati jesti prije spavanja, a neki posebno izdvajaju banane. Ipak, ovo voće ima pozitivne i negativne efekte kad se jede prije odlaska u krevet.

Banane se smatraju voćem koje je jedno od najhranljivijih, bogate su hranljivim tvarima i mineralima korisnim za ljudsko tijelo, ali ipak za njih vrijede dvostruki standardi.

Indijska tradicionalna medicina govori da jedenje banana naveče ne predstavlja problem, ali da ih treba izbjegavati u slučaju prehlade jer pogoršavaju kašalj.

Neki nutricionisti tvrde da banane treba izbjegavati jesti noću samo u slučaju prehlade, astme ili problema sa sinusima, međutim ističu da su jako korisne nakon večernjeg treninga.

Istraživanja su pokazala da banane trebaju jesti oni koji jedu veće količine začinjene hrane. Jedna banana prije spavanja smanjuje rizik od nastanka čira na želucu te ga umiruje.

Banane sadrže kalijum te djeluju opuštajuće na mišiće nakon napornog dana. Ako pojedete jednu ili dvije banane prije odlaska u krevet, dobro ćete pripremiti tijelo za san.

Banane ne predstavljaju rizik od debljanja, jedna sadrži nešto više od 100 kalorija tako da, ukoliko želite večeru ispod 500 kalorija, dvije banane i šolja posnog mlijeka su idealno rješenje.

Ako naveče imate potrebu da pojedete nešto slatko, možete odabrati bananu kako biste izbjegli drugu hranu koja sadrži mnogo šećera i kalorija. Banana je dovoljno slatka da zadovolji vašu želju za slatkim, a uz to je bogata vitaminima i vlaknima.

Iz navedenog se može zaključiti da su banane hranljive i da doprinose boljem snu, ali i da ih naveče trebaju izbjegavati osobe s prehladom i astmom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )