FOTO: null

Da li SDA i Islamska zajednica od bošnjačke dijaspore traže da glasaju za tzv. Savez za promjene? Ove informacije imaju u SNSD, i dodaju, da se od Bošnjaka posebno traži da podrže kandidate za gradonačelnike tog saveza u Bijeljini, Doboju i Trebinju.

Iz SDA nisu ova saznanja potvrdili, ali ni jasno negirali. Islamska zajednica se nije oglasila.

Trebinjski gradonačelnik Slavko Vučurević protekle četiri godine svojim ponašanjem i stavovima odvajao je Trebinje od Banjaluke, a za taj odnos lukavo prebacivao krivicu na republičku vlast. Ružna retorika kada je riječ o predstavnicima vlasti Republike Srpske postala je sastavni dio Vučurevićevih obraćanja javnosti. Takvu retoriku nikada nije upotrebio u pravcu Sarajeva. Za to vrijeme u Trebinju su se otvarali tržni centri čija su sjedišta upravo u Federaciji BiH. Tako je, kažu u trebinjskom SNSD-u, omogućeno da se kupovinom u tim tržnim centrima novac iz Trebinja izvlači iz Republike Srpske, tj. da odlazi u Federaciju BiH.

Zdravko Butulija, šef Kluba odbornika SNSD u Skupštini Trebinje, kaže da je Vučurević "za svaki svoj problem i svoje mišljenje išao u Sarajevo, tako da to uopšte nije iznenađujuće i da se samo može konstatovati ili postaviti pitanje - da li ima išta logičnije nakon svega ovoga da Bakir Izetbegović podrži Slavka Vučurevića".

U SDA nisu ni potvrdili ni negirali spekulacije o njihovoj podršci kandidatima tzv. Saveza za promjene. Kažu da su uvijek uvažavali princip demokratskih i slobodnih izbora i poštovali slobodu birača da iskažu svoje izborno opredjeljenje.

Ipak, i bijeljinski SNSD ima informacije o lobiranjima da Bošnjaci na izborima treba da glasaju za tzv. Savez za promjene.

Nedeljko Ćorić, predsjednik GO SNSD Bijeljina, kaže da imaju informacije i da Islamska vjerska zajednica lobira u dijaspori i u Republici Srpskoj u bošnjačkom biračkom tijelu da se podrže kandidati tzv. Saveza za promjene.

Iz IVZ nisu odgovorili na naš dopis. Postoje saznanja da su Bošnjaci u dijaspori dobili instrukcije da posebno podrže kandidate za gradonačelnika tzv. Saveza za promjene u Bijeljini, Doboju i Trebinju. Zanimljivo je da baš u Trebinju novac u rekonstrukciju Kulturnog centra ulaže upravo Turska i da je izvođač radova sarajevsko preduzeće Džekos. Istovremeno, Doboj je u mandatu Obrena Petrovića postao dio Zajednice turskog svijeta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )