FOTO: InfoBijeljina.com

U narednoj školskoj godini u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Bijeljini, neće biti upisa za zanimanje frizer. U bijeljinskom “Preduzetniku” ocjenjuju da je ovo poražavajuća odluka, a u školi navode da je plan upisa sačinjen shodno potrebama privrede.

Iz Udruženja “Preduzetnik” tvrde da frizerski saloni u gradu bukvalno “vape” za ovim kadrom podsjećajući da se u prošloj školskoj godini za ovaj smjer, kojeg u Bijeljini nije bilo od 1996. godine, prijavilo preko 60 kandidata pa je umjesto planiranih 26 upisano 29 učenika. U saopštenju napominju da je u okviru projekta „Prilika plus", kao donacija švajcarske vlade, opremljen i kabinet praktične nastave za frizere po najsavremenijim standardima, a da je upis izostao.

Za njih je neshvatljivo da se istovremeno upisuju tri odjeljenja medicinskih tehničara iako kompletna bijeljinska regija, kako navode,nema potrebe za više od jednog odjeljenja. 

"Tako se novcem građana Republike Srpske školuje kadar za njemačko tržište rada i direktno stimuliše odlazak mladih ljudi sa ovih prostora”, poručuju iz “Preduzetnika”.

Direktor Poljoprivredne medicinske škole u Bijeljini Milorad Vuković kaže za InfoBijeljina da su prilikom pripreme plana upisa za resorno ministarstvo sa Biroa dobili podatak da je na njihovoj evidenciji oko 300 frizera, aktivnih i pasivnih tražilaca posla, a u zdrvstvenoj struci manje od 200.

“Osim toga mi prije svega imamo obavezu prema prehrambenom smjeru za šta smo dobili opremu s obavezom da školujemo deficitarne kadrove-pekare, prehrambene tehničare i prerađivače. Škola je podigla određene kapacitet  što se tiče ogledne farme sa nastavnim centrom, plasteničkom proizvodnjom prozvodnjom na otvorenom i sve radimo shodno potrebama tržišta”, kaže Vuković.

On napominje da je o planu upisa razgovarano i u gradskoj upravi i na Aktivu direktora srednjih škola, dodajući i da je škola u proceduri dobijanja dozvole za prekvalifikaciju frizera. 

Portal InfoBijeljina saznaje da je iz Gradske uprave nakon reagovanja Udruženja "Preduzetnik" prema resornom ministarstvu upućena inicijativa da odjeljenje frizera ipak bude upisano.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )