FOTO: InfoBijeljina.com

Članovi Centralne izborne komisije BiH na prošlonedjeljnoj sjednici ovog tijela ukazali su na određene nedostatke Izbornog zakona BiH, ali i iznijeli nekoliko prijedloga namijenjenih zakonodavcima, među kojima je najinteresantniji prijedlog koji se odnosi na izbor čelnih ljudi opština i gradova i njihovih zamjenika.

Član CIK-a BiH Suad Arnautović ocijenio je da u situacijama kada su načelnici ili gradonačelnici kandidati na opštim izborima dolazi do najvećih zloupotreba javnih resursa, kao i da u slučaju njihovog izbora za poslanike kasnije dolazi do nepotrebnog trošenja sredstava na prijevremene izbore. Arnautović je iznio prijedlog da se po uzoru na Hrvatsku u paketu sa načelnicima opština biraju i njihovi zamjenici, koji bi, kako je objasnio, preuzimali funkciju prvog čovjeka svoje lokalne zajednice u slučaju da njihov “šef” ode na drugu funkciju, bez nepotrebnog trošenja sredstava na prijevremene izbore.

Predstavnici i vladajućih i opozicionih političkih partija u Srpskoj načelno podržavaju ideju koju je iznio član CIK-a BiH i kažu da je to samo jedna od stavki u odavno prevaziđenom izbornom zakonu, koji što prije treba mijenjati. Ističu da, osim što bi se smanjili troškovi lokalnih zajednica, ovakvo rješenje bi smanjilo i tenzije u opštinama u gradovima koje prijevremeni izbori uglavnom izazovu između dva kruga redovnih izbora. Poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini RS i predsjednik skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu Srđan Todorović kaže da je izborni zakon odavno zreo za izmjene.

- Ako su takva izborna pravila u Hrvatskoj, koja je prošla proces usklađivanja svog zakonodavstva sa evropskim, onda je to sigurno nešto što treba uzeti u obzir. Činjenica je da se kod nas na svakim opštim izborima bar poneko od načelnika ili gradonačelnika preseli u poslaničke klupe, što onda izazove prijevremene izbore i dodatne troškove i to je dodatni razlog da se razmisli o takvom rješenju - kaže Todorović.

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a i načelnik Teslića Milan Miličević, koji je 3. marta preživio referendum o opozivu, kaže da je prijedlog da se načelnik i zamjenik biraju u paketu potpuno racionalan i opravdan.

- Pored uštede sredstava koja se troše na prijevremene izbore, u slučaju da načelnik ili gradonačelnik odu na drugu funkciju, takvo zakonsko rješenje omogućilo da kontinuitet lokalne vlasti tokom jednog mandata, jer bi novi načelnik, a dotadašnji zamjenik, sigurno nastavio sa realizacijom započetih planova i projekata - kaže Miličević.

On dodaje da je ovo samo jedan manji dio izbornog zakona koji je pod hitno potrebno mijenjati, ističući da se upravo tokom referenduma o njegovom opozivu pokazalo koliko nedostataka ima postojeći zakon.

- Mi ćemo sigurno istrajati na potrebi izmjena izbornog zakona koje treba da spriječe i onemoguće prekrajanje volje naroda - kaže Miličević, dodajući da i dalje smatra da je uvođenje elektronskog glasanja i video-nadzora na biračkim mjestima dobro rješenje.

Jedan kandidat

Predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić ukazao je na specifičnost sa prijevremenih izbora za načelnika opštine Domaljevac-Šamac održanih 17. februara na kojima je bio samo jedan kandidat - funkcioner HDZ-a BiH Stjepan Piljić.

- Kandidat koji je pobijedio bio je i jedini kandidat. Znači da niko drugi nije izašao na izbore, da je sam za sebe glasao, on bi pobijedio. Postavlja se pitanje potrebe tih izbora. Kakva je besmislica birati jednog čovjeka koji može sam sebe izabrati - rekao je Petrić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )