FOTO: null

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u Vašingtonu da referendum o pravosuđu u BiH nije rušilački, antidejtonski niti antiustavan, te da se bezrazložno pravi velika histerija i diže galama u vezi sa njegovim provođenjem.

Cvijanovićeva je istakla da eksperti iz SAD, kada je riječ o referendumu, odlično znaju da tu nema krišenja Dejtonskog sporazuma. 

"Kada pročitate Dejtonski sporazum i njegov Aneks četiri, koji je Ustav BiH, nigdje ne piše da su Sud i Tužilaštvo predviđeni kao institucije na nivou BiH. Dakle, ne možete da kršite nešto ako to nije napisano da postoji na nekom nivou", rekla je predsjednik Vlade Republike Srpske za "Glas Amerike". 

Cvijanovićeva je naglasila da referendum o pravosuđu BiH ni na koji način neće ugroziti saradnju dva entiteta, koja je ključna za dalje kretanje ka EU i izvršavanje reformskih obaveza. 

"U referendumu nema ništa rušilačko. To je provjera volje građana za koju možemo pretpostaviti kako će izgledati, ali je potrebna da stoji kao politička činjenica", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je napomenula da je tokom sesija u Vašingtonu, koje se održavaju u svjetlu obilježavanja 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ukazala na brojne primjere i presude koje su donesene u suprotnosti sa modernom evropskom pravosudnom praksom i objasnila zašto osporava rad pravosudnih institucija na nivou BiH. 

Cvijanovićeva je dodala da referendum neće poremetiti odnose dva entiteta, ali će doprinijeti da se dođe do rješenja i pravosudnih institucija u koje će povjerenje imati svi građani u BiH, što danas nije slučaj. 

Predsjednik Vlade Srpske ne vjeruje da će u narednom periodu doći do pojačanog angažmana SAD u BiH koji bi, između ostalog, mogao biti manifestovan kroz imenovanje specijalnog izaslanika SAD. 

"Smatram da je ta priča davno iscrpljena. Između ostalog, prije nekoliko godina je spektakularno rečeno da je Balkan evropsko pitanje s obzirom da se balkanske zemlje kreću ka EU. Naravno da SAD nikada neće izgubiti BiH iz vida jer su kreirali određena rješenja koja su donijela mir na našem prostoru", pojasnila je Cvijanovićeva. 

Ona je ukazala da je u BiH proveden cijeli niz reformi, ali i da je problem što nije dovoljno "markirano" ono što su uradila dva entiteta u okviru BiH, baveći se ekonomsko-socijalnim pitanjima. 

Cvijanovićeva je napomenula da se kroz Reformsku agendu daje dodatni podsticaj reformskim procesima sa fokusom na ekonomsko-socijalna pitanja. 

"U okviru Reformske agende nema opterećujućih političkih tema, nema priče o promjeni Ustava i pitanja neke druge vrste koja imaju političku konotaciju. Tu smo se odlučili baviti onim što je životno važno i provodivo", naglasila je Cvijanovićeva. 

Kada je riječ o aspektu bezbjednosti, ona smatra da je zapadni Balkan u tom pogledu jednako važan za EU i SAD. 

Premijer Srpske naglašava da je tokom panel diskusija u Vašingtonu ukazano da su vlade u BiH sastavni dio svih koalicionih aktivnosti progresivnih snaga koje se bore protiv najvećih bezbjednosnih rizika. 

"Planeta izgleda danas mnogo drugačije nego prije. Očito je da su u prvi plan izašli neki drugi rizici i sigurno je da je sva pažnja SAD, Rusije i EU usmjerena na rješavanje tih pitanja", rekla je Cvijanovićeva koja u Vašingtonu učestvuje u radu konferencije "20 godina nakon Dejtona, mogućnosti napretka u reformama u BiH".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )