FOTO: srpskainfo

Cvijeta Lakić iz Bijeljine više od tri decenije od raznih materijala stvara odjevne i ukrasne predmete za svadbe, slave i za svakodnevnu upotrebu.

Rukovotvorine joj nisu samo hobi, nego nešto što ovoj penzionerki ispunjava život.
 
U “Vučkovoj radionici”, koja je dobila ime po njenom pomoćniku – osmogodišnjem unuku, ovih dana pravi poklone za Osmi mart. Kreativni rad je opušta i ispunjava, a istovremeno dopunjava kućni budžet.
 
Kažu da je dobra ideja pola obavljenog posla, a Cvijeti toga ne manjka. Ideje se rađaju spontano za trpezarijskim stolom .Kreativnost joj je jača strana ,pa ono što za nekoga nema nikakvu vrijednost, za nju je dragocjen materijal od kojeg napravi unikatni poklon.
 
Unikati
 
Razni predmeti nastaju od starih podmetača, četki za čišćenje, plastičnih kutija, iskorištenog tetrapaka, starih polica, koje njene vješte ruke ukrase raznim detaljima.

Trudi se da zadovolji sve ukuse i da svaki poklon bude unikatan. Cijene je prilagodila tržištu i trenutnoj situaciji, pa njene kreacije iznose od šest do 20 maraka. Iako to nije prava vrijednost rukotvorina – zadovoljna je.
 
– Čim vidim neki materijal ili stvar ja zamislim i šta će od toga da bude. Ne ulažem mnogo u repromaterijal, jer, nažalost, ručni radovi u bilo kojoj tehnici nisu na cijeni kod nas. Niko se od toga obogatio nije, ali ja to volim da radim. Važna su ideja, kreativnost, volja i trud. Tako od najobičnije gajbice, flaše i tegle možete da napraviti pravo umetničko djelo – ističe Cvijeta.
 
Osim alata koje uglavnom ima svako domaćinstvo potrebni su ljubav i strpljenje. Rukotvorine su za nju dragocjena terapija nakon zdravstvenih tegoba koje ima sa srcem.
 
– U ovom radu sam prevazilazila sve teške trenutke u svom životu. Kad mi je najteže imam najbolje ideje. Rad je svakodnevni dio mog života, čini me srećnom. Još ako se unovči dobro dođe – ističe ova Bijeljinka zlatnih ruku.
 
Cvijeta rado izlaže svoje rukotvorine na sajmovima. Iako je prodaja znatno manja od marta prošle godine zbog pandemije virusa korona, ta okupljanja su, kaže, dragocjena zbog druženja. Njeni radovi krase domove i van naših granica.
 
– Moje čizmice za kamin stigle su u Austriju, Njemačku, Sloveniju. Posebno je tražen program za svadbe – korpe za kićenje, kutije za burme, škrinjice za koverte, koje iznajmljujem. Pravim i ukrasne korpice koje mladenci poklanjaju gostima. To je posljednjih godina veoma popularno i prilagođavam željama kupaca – kaže ova penzionerka.
 
Duševni mir
 
Cvijeta je 20 godina radila kao administrativni radnik, ali nikada nije zapostavila rukotvorine .Od nekih predmeta se teško odvaja, posebno žali za ukrasom od stare lampe i drvenih škrinja koje je restaurirala. Svakom predmetu daje lični pečat.
 
Cvijeti je za sada neostvarena želja da kupi razboj i nauči da tka odjevne predmete. Planove je poremetio virus korona, ali neće odustati.Time će obogatiti ponudu, a svoje vrijeme korisno ispuniti.
 
– Ko hoće da radi, za njega uvijek ima posla. Kada radite onda nema nervoze, ni depresije, jer vam djela vaših ruku donose duševni mir i zadovoljstvo – kaže Cvijeta.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )