FOTO: srpskainfo.com

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović očekuje da će u ponedjeljak, 17. februara, u Narodnoj skupštini Srpske biti obavljena konstruktivna i kvalitetna rasprava u vezi sa posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH, te zauzeti stavovi koji će biti dobri za građane Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da je Narodna skupština Srpske centralno i jedino relevantno mjesto da brani dejtonsku i ustavnu poziciju Republike.

Ona je napomenula da su danas najviši zvaničnici Srpske jednoglasno zaključili da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležniosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Cvijanovićeva je podsjetila da Republika Srpska godinama trpi veliku štetu.

– Trpili smo udare na identitet Republike Srpske, na obilježja Srpske, Dan Republike, sada na pitanje vlasništva, imovine – rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Ona je naglasila da su ranije odluke na štetu Srpske donosili visoki predstavnici, a da je tu praksu preuzeo Ustavni sud BiH.

Prema njenim riječima, umjesto da se gradi povjerenje unutar BiH, dolazi se u situaciju da se stvara sve veće nepovjerenje prema nekim institucijama koje nisu kredibilne i odlučuju politički, a trebalo bi da donose pravne odluke.

– Mi smo na određeni način preplašeni i zabrinuti određenom praksom Ustavnog suda BiH – rekla je Cvijanovićeva, te istakla da strane sudije u Ustavnom sudu BiH služe preglasavanju sudija iz Republike Srpske i nanose štetu interesima Srpske.

Cvijanovićeva kaže da se postavlja pitanje kakva je to zemlja u kojoj strane sudije rade posao koji treba da vrši domaće pravosuđe i kakav je kredibilitet u toj situaciji.

– Treća stvar je da umjesto da taj sud štiti ustanvnost, on kreira odluke kojima se mijenja dejtonski system – navela je ona.

Na pitanje da li će Bošnjaci pristati na donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH, Cvijanovićeva je rekla da bošnjački političari urušavaju bilo kakav dogovor.

– Mislim da treba svi zajedno da sjednemo za sto i uredimo odnose u ovoj zemlji na način da budu svima po mjeri. To će biti težak zadatak. Nažalost, do sada nismo imali partnera u okviru domaćeg korpusa tri konstitutivna naroda da se bavimo tim stvarima jer to ne želi bošnjačka politika – navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su za takvo ponašanje bošnjački političari ohrabreni od dijela međunarodne zajednice, prvenstveno od visokog predstavnika.

– Sve ovo što se sada radi usmjereno je na to da se istopi postojanje Srpske – smatra Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da u Srpskoj institucije dobro rade svoj posao, nema devijacija kao u Federaciji BiH (FBiH), te navela primjer nesprovođenja izbora u Mostaru, te nesprovođenje niza odluka Ustavnog suda BiH u FBiH.

Cvijanovićeva je naglasila da je Ustavni sud BiH nekoliko puta izlazio iz onoga što je njegov osnovni mandat, te da donosi odluke koje izazivaju pravnu nesigurnost.

– Mi želimo da pravimo ambijent u kojem ćemo moći svi zajedno da živimo na način da nećemo jedni drugima ni zagorčavati život, ni osporavati jedni druge, nego da se usmjerimo na prioritetna pitanja za građane – da popravljamo ekonomsku, socijalnu, infrastrukturnu sliku, kvalitet života – rekla je Cvijanovićeva.

Međutim, kako je navela ona, u BiH je stalno prisutno izazivanje kriza.

– Žalim što to često produkuje Ustavni sud BiH, svrstavajući se na stranu političkih zahtjeva bošnjačkih stranaka, izlazeći im u susret. Mislim da to rade s namjerom da mijenjaju dejtonski sistem, a ranije su to radili visoki predstavnici – rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je ocijenila da je ovo opasna situacija i da ono što je dosad radio OHR prebacuje se na teren Ustavnog suda BiH.

– Mi nećemo sudove koji su pod uticajem politike i stranaca, već hoćemo sudove koji će biti odgovorni pravosuđu u cjelini, građanima i Republike Srpske i FBiH, da budu sigurni da će biti zaštićeni – poručila je predsjednik Srpske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )