FOTO: null

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u razgovoru sa predstavnicima poljoprivrednika da je potrebno zaštititi domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Cvijanovićeva je tokom susreta naglasila da je potrebno raditi na razvojnim projektima i uvezivanju ključnih sektora da bi se unaprijedili uslovi rada poljoprivrednika u Srpskoj, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Ona je informisala predstavnike poljoprivrednih proizvođača o aktivnostima na formiranju i programskim načelima nove Vlade, te o procesu izrade dokumenata ekonomska politika i budžet za 2015. godinu koji bi trebalo da budu usvojeni do kraja godine.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o budućim programima i predviđanjima u okviru agrarnog budžeta za narednu godinu.

Sastanku sa Cvijanovićevom prisustvovali su predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske, Udruženja povrtara, Udruženja voćara, Udruženja uzgajivača svinja, Poslovnog udruženja zajednica živinara, Saveza udruženja pčelara i Zadružnog saveza Republike Srpske.

 

Usorac: Zadovoljni ministrom, ali ne isplatom podsticaja

Poljoprivredni proizvođači iz Republike Srpske zadovoljni su radom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i ministrom Stevom Mirjanićem, ali ne i dinamikom isplate podsticaja, izjavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Srpske Vladimir Usorac.

Usorac je istakao da je loša dinamika isplate podsticaja glavni problem koji su saopštili na konsultacijama sa mandatarom za sastav nove vlade Željkom Cvijanović, a koja ih, kako je rekao, podržava u svih 11 zahtjeva upućenih Savjetu ministara BiH.

On je dodao da će se nova vlada Srpske uključiti u rješavanje problema poljoprivrednih proizvođača, posebno u ročnosti i kontroli korišćenja kredita Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Usorac je podsjetio da poljoprivredni proizvođači traže privremeno zatvaranje tri granična prelaza prema EU, da se provede odluka Uprave za indirektno oporezivanje u vezi sa "plavim dizelom", odnosno da ga mogu nabavljati bez plaćanja akciza i putarina, zatim da se omogući izvoz domaćih proizvoda u EU, te da se obezbijedi koridor za izvoz u Rusiju i Tursku, kao i drugi zahtjevi.

Predsjednik Udruženja svinjara Republike Srpske Mišo Maljčić rekao je da su mandatara upoznali o situaciji  u vezi sa protestima, te da su poljoprivrednici ugroženi zbog velikog dampinga zbog sankcija EU prema Rusiji.

On je dodao da su tražili da bude povećana kontrola svih proizvoda za ljudsku upotrebu.

Maljčić je najavio da će ove sedmice u Sarajevu poljoprivredni proizvođači razgovarati sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem od kojeg će tražiti podršku za sastanke sa novim predstavnicima Savjeta ministara.

"Da vidimo na koji način oni vide da se zaštiti domaća proizvodnja, da se uvedu određeni i prelevmani i takse, a samim tim je i veće punjenje budžeta i zapošljavanje, ali BDP", naveo je Maljčić.

On je zaključio da će, ukoliko ne postignu dogovor sa nadležnima, zatvoriti svih pet graničnih prelaza.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )