FOTO: null

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je od izuzetne važnosti što je Srpska imala priliku da iznese svoje stavove i svoje viđenje budućnosti BiH na konferenciji koju je povodom 20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma u Vašin

"Nama je važno da je Srpska mogla da kaže sve što misli i o Dejtonskom sporazumu, da kaže svoje viđenje budućnosti BiH i naravno da branimo i odbranimo pozicije Srpske i sve ono što Srpska preduzima", istakla je Cvijanovićeva u telefonskoj izjavi Srni iz Vašingtona.

Premijer Srpske je ocijenila da je konferencija, na kojoj je razgovarano o Dejtonskom sporazumu i o funkcionisanju BiH na osnovu tog sporazuma, bila uspješna, uprkos pokušajima opstrukcije sa bošnjačke strane.

"Tamo su učestvovali Amerikanci, Srbi i Hrvati, a Bošnjaci nažalost nisu došli iako su bili pozvani uredno. Mislim da je to propuštena dobra prilika, oni su umjesto toga pokušali da opstruišu događaj da bi došlo do njegovog otkazivanja, ali drago mi je što se tako nešto nije desilo", rekla je Cvijanovićeva.

Na pitanje da prokomentariše navode američke novinarke Kristijan Amanpur da ju je "bez riječi" ostavilo to što je magazin "Forin polisi" Srpskoj ustupio mjesto za oglašavanje "kao da je Republika Srpska samostalna država", Cvijanovićeva je rekla da oglašavanje nešto što je uobičajeno.

"Ako možemo da se oglašavamo u lokalnim novinama i magazinima, zašto to ne bismo uradili u nekom renomiranom listu kao što je Forin polisi i zašto ne bismo učestvovali u događaju koji se organizuje pod njihovim pokroviteljstvom? Ja mislim da je od izuzetne važnosti da se čuje glas i Republike Srpske i mi smo iskoristili tu dobru priliku. Nažalost, drugi nisu htjeli da je iskoriste", rekla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o ocjenama Amanpurove da Srpska ne sarađuje sa Federacijom BiH, Cvijanovićeva je istakla da je to apsolutno netačno i da pokazuje da su neobaviješteni čak i tako poznati izvještači iz SAD koji prate spoljnu politiku.

"To je apsolutno netačno. Mi imamo dobru saradnju", istakla je Cvijanovićeva, zaključivši da "onaj ko ne želi nešto da vidi - on to i ne vidi".

Predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović u Vašingtonu je učestvovala na konferenciji koju je povodom 20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma organizovao ugledni američki magazin "Forin polisi".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )