FOTO: null

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da nigdje u Ustavu BiH ne piše niti je predviđeno da su Sud i Tužilaštvo BiH institucije na nivou BiH.

Na pitanje Srne da prokomentariše današnje saopštenje u kojem se ističe da ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira /PIK/ u BiH, osim ambasadora Ruske Federacije, smatraju da bi najavljeni referendum u Republici Srpskoj o ovlaštenjima visokog predstavnika i pravosuđu BiH predstavljao fundamentalno kršenje Dejtonskog sporazuma, te da pitanja koja se odnose na pravosudne institucije BiH spadaju u ustavne nadležnosti BiH, a ne entiteta, Cvijanovićeva je poručila da Republika Srpska ima pravo da se izjašnjava o svemu što joj je nanijelo toliku štetu i što joj i dalje nanosi nepravdu.

"Da su htjeli da do ovog ne dođe, ograničili bi te institucije na nadležnosti države, a ne da se petljaju kako kome padne na pamet u nadležnosti entitetskih pravosudnih institucija i spriječili bi da one budu, kao što je do sada bio slučaj, sklonište i zaštita za ratne zločince.

Pokazali bi nam da su im sve žrtve jednako važne i onda bismo smatrali da su svima podjednako partneri. Došli bi na naša groblja i poštovali bi obilježja Republike Srpske, a ne bi tražili da se ona uklanjaju tamo gdje oni sjede. Kad su te institucije već nakaradno nastale, bar bi upristojili njihovu praksu da su to htjeli. Zar to nije bila fer ponuda s naše strane?", upitala je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da bi bilo bolje da prestanu da prijete ovlaštenjima OHR-a, jer su takvim svojim ponašanjem nanijeli štetu svima u BiH, onesposobili je da razvija unutrašnji dijalog i da se kreće ka EU.

"Krajnje je vrijeme da prestanu zamjenjivati teze i govoriti kako djelujemo antidejtonski svaki put kad nastojimo da vratimo sistem u dejtonske okvire", naglasila je Cijanovićeva.

Sljedeći put, kaže ona, kada nam budu držali lekcije da kršimo Ustav, neka nam navedu koji tačno član Ustava jer nam je dosta i eksperimenata i proizvoljnosti koju pokazuju.

"Otvoreni smo za saradnju sa svima, i tako će biti i ubuduće, ali ako hoće da ih poštujemo, moraće i oni da poštuju nas", poručila je premijer Srpske Željka Cvijanović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )