FOTO: null

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da očekuje da dobije odluku Regulatorne komisije za energetiku Srpske o poskupljenju električne energije, kako bi mogla da je komentariše, te ponovila raniji stav da nije salgasna sa veli

"Ja sam već ranije rekla da se ne slažem sa tolikim velikim povećanjem. U nekim ranijim percepcijama koje smo imali kada je pokrenuto to pitanje, mi smo se zaista kretali u rasponu od tri-četiri odsto", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske juče je saopštila da je završila tarifni postupak i utvrđivanje cijena i tarifa po zahtjevima elektro-energetskih preduzeća. Njime se predviđa prosječno poskupljenje struje u Srpskoj od 8,76 odsto, koje bi trebalo da se primjenjuje od 1. jula. 


Cvijanović: Svako da potpiše svoju reformsku agendu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da bi svaki nivo vlasti u BiH trebao da potpiše sopstvenu reformsku agendu, poručivši da kao premijer Srpske neće potpisati ništa "iza čega Vlada ne može da stane".

Cvijanovićeva je naglasila da Vlada Srpske ima svoju agendu koja uvažava stavove Srpske, te da će na to staviti potpis, kao i da će Vlada provesti sve što u njoj piše.

"Ne kočimo reforme, jesmo za reformsku agendu, ali mislim da smo na dobrom putu da svako za sebe to potpiše", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je kao najveći apsurd navela činjenicu da su ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara BiH, ignorišući institucije Srpske, propustili priliku da se upoznaju o stavovima Republike Srpske i da ne glasaju za agendu dok ne budu uvaženi ti stavovi.

"Oni ignorišu institucije Republike Srpske, glumataju da provode neke reforme, potpisuju dokumenta za koja nisu uopšte nadležni jer tamo nema ničega što oni treba da provode. Entiteti će provoditi ono iza čega mogu da stanu i ja odgovorno tvrdim da Vlada Republike Srpske jeste na reformskom kursu ali da mi ovdje uopšte nemamo saradnike za ovu priču u okviru BiH", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je apsurdno da Savjet ministar BiH usvaja agendu koja se odnosi na obaveze entiteta i u kojoj nema nijedne obaveze koja je predviđena za Savjet ministra.

"Zašto nisu tamo stavili kakav je njihov odnos prema monetarnoj politici, da li možda misle da se treba mijenjati zakon o centralnoj banci, da se trebaju uvesti mjere za zaštitu domaće proizvodnje, sezonske mjere ili nešto slično, kakav imaju stav o pitanju PDV? To su sve stvari koje su trebali da definišu za sebe, a onda to potpišu", istakla je Cvijanovićeva.  


Nekima je poznato dokle je stigla istraga

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je nekima bilo poznato do kojeg momenta je stigla istraga u slučaju spornog audio snimka pa su počeli da prave galamu i govore da se Naredba o neprovođenju istrage desila pred zasjedanje Narodne skupštine Srpske po prijavi poslanika NDP-a Dragana Čavića protiv nje i drugih N.N. lica.

Cvijanoviće je naglasila da ne može da komentariše odluku Specijalnog tužilaštva jer još nije iščitala odluke.

"Ne bih rekla da se to desilo dan prije sazivanja sjednice Narodne skupštine, nego su oni koji su počeli praviti galamu znali do kojeg momenta i do kojeg toka je bila istraga tada pa su naparvili ovaj džumbus", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci na pitanje da li je zbog političkih pritisaka republičko Specijalno tužilaštvo donijelo Naredbu o nesprovođenju istrage po prijavi poslanika NDP-a Dragana Čavića protiv nje i drugih N.N. lica u vezi sa slučajem "snimak".

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u parlamentu Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je republičko Specijalno tužilaštvo donijelo Naredbu o nesprovođenju istrage po prijavi poslanika NDP-a Dragana Čavića protiv premijera Srpske Željke Cvijanović i drugih N.N. lica u vezi sa slučajem "snimak" jer ne postoje osnovi sumnje da su prijavljena lica učinila krivično djelo.

"Takođe, vezano za portal Kliks iz Sarajeva, obustavljena je dalja istraga jer Specijalno tužilaštvo Republike Srpske ne može da provede istragu do kraja, jer je izuzeti materijal vraćen nalogom istog suda u Sarajevu koji je i dao nalog za pretres i oduzimanje dokaza upravo da bi se onemogućilo Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske da utvrdri izvršioce krivičnog djela i nije imalo šta ni vještačiti", rekao je Višković danas novinarima u Banjaluci, nakon sjednice skupštinskog kolegijuma.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )