FOTO: null

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je dobila uvjeravanja od rukovodstva "Elektroprivrede" i Termoelektrane "Gacko" da neće biti problema u snabdijevanju električnom energijom.

Cvijanovićeva je, na novinarsko pitanje o najavi moguće obustave rada Termoelektrane Gacko, odgovorila da je rukovodstvo "Elektroprivrede" i Termoelektrane "Gacko" proizvelo jedan akcioni plan ponašanja na koji način se odnositi prema tom pitanju.

"Ono što su nama rekli je da može doći do određenih problema koji treba da budu na kraći rok, ništa sistemsko i ništa što bi trebalo prouzrokovati velike probleme cjelokupnom sistemu elektroprivrede i uopšte snabdijevanja električnom energijom", izjavila je Cvijanovićeva u Stanarima.

Ona je naglasila da očekuje da je to što su rekli tačno, te da zna da predano rade i da realizuju taj akcioni plan.


Bez interesa za spor Dodik-Bosić

Premijer Srpske Željka Cvijanović rekla je da nije primijetila veliko interesovanje javnosti o predmetu koji se odnosi na pripremno ročište Milorada Dodika i Mladena Bosića.

Ona je istakla da je vođeno mnogo sudskih sporova po raznim osnovama, prevashodno zbog raznih optužbi koje su se veoma liberalno pojavile u javnosti.

"Nisam neko ko misli da javna riječ treba da bude nešto što ostaje bez sankcija i kada su u pitanju političari i kada su u pitanju mediji", izjavila je Cvijanovićeva.


Mehanizam koordinacije ne može biti izgrađen bez Srpske

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da se mehanizam koordinacije ne može izgraditi, usvojiti i provesti bez učešća predstavnika Vlade Republike Srpske, s obzirom da na Srpsku otpada 73 odsto obaveza u procesu evropskih integracija.

"To je ono što nam je dao Ustav i od čega mi nećemo da odstupimo", rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Stanarima.

Ona je istakla da izrada mehanizma koordinacije podrazumijeva učešće svih nosioca određenih ovlaštenja u tom procesu, odnosno svih nivoa vlasti, s obzirom da je vrlo jednostavno poslagati koje su to evropske obaveze.

Cvijanovićeva je podsjetila da je zajednička radna grupa, koja je obuhvatala predstavnike svih nivoa vlasti koji imaju određena ovlaštenja za provođenje evropskih obaveza sa nivoa Savjeta ministara, vlada Republike Srpske i Federacije BiH i predstavnika kantona, prije više od godinu dana izradila jedan prijedlog mehanizma koordinacije.

"Taj prijedlog, koji je bio usaglašen na nivou radne grupe, prošao je niz konsultacija na različitim nivoima vlasti u BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Vlada Republike Srpske dala "zeleno svjetlo" takvom prijedlogu mehanizma koordinacije, jer je on bio realan, oslikava ustavne nadležnosti i vrlo jasno govori na koji način se ko treba ponašati u procesu evropskih integracija i ko preuzima obaveze.

"Taj prijedlog na jasan i ustavan način objašnjava na koji način će se rješavati eventualni sporovi oko nadležnosti, što spada u politički domen i trebalo bi da postoji politička stuktura koja razrješava takav spor i na koji način će se rješavati sporovi koji su operativno-tehničkog karaktera", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je taj prijedlog mehanizma koordinacije, koji je verifikovala i Narodna skupština Republike Srpske, bio prihvaćen od svih sve do momenta dok nije došlo do konačnog izjašnjavanja o tome na Savjetu ministara BiH.

"U zadnjem momentu tadašnji predstavnici bošnjačkih partija, SDP-a BiH na nivou Savjeta ministara BiH, odlučili su da povuku svoj potpis sa takvog prijedloga", rekla je Cvijanovićeva.

Podsjetivši da su predstavnici različitih političkih partija u Narodnoj skupštini Srpske podržali taj prijedlog, Cvijanovićeva je rekla da će oni doći u problematičnu situaciju kada se o tome budu izjašnjavali na nivou BiH u okviru Savjeta ministara.

"Oni će morati da odluče da li će podržati taj prijedlog, koji su ranije podržali u Narodnoj skupštini, ili će ući u određene intervencije ili u neka ponašanja koja odstupaju od onog što su zvanični stavovi organa", rekla je Cvijanovićeva.

Ona očekuje odgovorno ponašanje svih nivoa vlasti, a posebno onih koji se, kako kaže, u zadnje vrijeme zalijeću da objasne da izrada mehanizma koordinacije samo što nije počela.

"Ta izrada je postojala, trajala i kao rezultat dala jedan prijedlog, tako da će biti potrebno da se prvo oni izjasne o tom prijedlogu koji su ranije prihvatili na nivou Republike Srpske", rekla je Cvijanovićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )