FOTO: null

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je potrebno definisati procedure i protokole saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske i Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/.

“Analizirali smo situaciju koja je bila u Novom Gradu zbog akcije Sipe. Institucije Republike Srpske su definisale zaključke na osnovu saznanja koje smo imali i određenih procjena za naredni period”, istakla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je rekla da su postojala različita objašnjenja za događaje u Novom Gradu, koja ne doprinose rješenju problema.

“Ključ je u razgovoru, bez ikakvih sujeta i arogancije, da bi jasno bile definisane procedure saradnje. Ono što se dešavalo u Novom Gradu nije normalno i bilo je veoma opasno jer je jedna uniformisana formacija pretresala drugu”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je Sud BiH naredbom o izvođenju akcije u Novom Gradu na određen način kriminalizovao MUP Republike Srpske.

“Oni navode da pripadnici MUP-a Srpske mogu ukloniti ili uništiti određene dokaze. To se nikada nije dogodilo, jer da je to neko htio onda ne bi mogli pronaći dokaze u različitim opštinama”, kaže Cvijanovićeva i poručuje da je MUP Srpske veoma profesionalan.

Prema njenim riječima, dešavanja kao ona u Novom Gradu su apsolutno neprihvatljiva. “U veoma kratkom roku se mora riješiti ovaj problem, a Vlada Srpske ima plan. Dogovor oko procedura je jedino rješenje, i do toga se mora doći da bi bio izbjegnut haos i nered”, rekla je Cvijanovićeva i navela da Republika Srpska nema namjeru da bilo šta opstruiše.

Premijer Srpske je naglasila da policajci Republike Srpske tačno znaju kako se treba ponašati.

Cvijanovićeva je napomenula da se stalno prepoznaju koncepti po kojima bi sve što postoji u Srpskoj trebalo da bude skrajnuto, razvlašćeno, minimizirano i uništeno. “MUP Srpske ima svoju ulogu u okviru ukupnog bezbjednosnog sistema u BiH. Ima jasno definisanu ulogu kada je riječ o prostoru Republike Srpske”, kaže Cvijanovićeva.

Govoreći o odnosu opozicije u Srpskoj prilikom usvajanja zaključaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske povodom akcije Sipe u Novom Gradu, Cvijanovićeva je rekla da su predstavnici opozicije mogli učestvovati u zauzimanju stava najviše zakonodavne institucije Republike Srpske da su to željeli, ali su umjesto toga odabrali da sazivaju konferencije za štampu i tamo iznose svoje stavove.

“Jedinstvo političkih partija u Narodnoj skupštini Republike Srpske bi trebalo da postoji i da bude iskazano svaki put kad se bavimo važnim temama”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je Vlada Srpske na osnovu odgovarajuće informacije iz Novog Grada postupala kao institucija.

“Htjeli smo kao odgovorna Vlada da se i Narodna skupština Republike Srpske o svemu odredi razumjevši kompleksnost problema. Tu je bilo mjesto da i opozicija i pozicija kažu da li nešto jeste ili nije bilo ishitreno i da zajedno definišu zaključke”, zaključila je Cvijanovićeva.

Govoreći o navodnim spiskovima lica za smjenu i drugim mjerama u kontekstu bonskih ovlašćenja visokog predstavnika, Cvijanovićeva je istakla da je priča o bonskim ovlašćenjima potrošena, te da ni strance ne treba potcjenjivati jer i oni, koliko god su površni i nikad ne žele da se bave uzrocima ili korijenima problema, ipak, dobro znaju da bi primjena bonskih ovlaštenja donijela nove razdore u okviru BiH.

Cvijanovićeva je napomenula da je bilo kontraproduktivno svaki put kad se tako nešto primjenjivalo, bilo da je riječ o ukidanju određenih akata, nametanju određenih prijedloga ili donošenju odluka o nametanju zakona, sklanjanju ljudi sa političke scene.

“Nije se postigao cilj osim ako njihov cilj nije da stalno postoji nered u BiH za šta ja mislim da neki imaju i takve namjere, ali većina ih nema”, rekla je predsjednik Vlade Srpske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )