FOTO: pixabay

Odlaskom na godišnji odmor, promjenom uobičajenog dnevnog ritma djeteta, naročito onog mlađeg od godine, veće su mogućnosti da se ono razboli, možda i prvi put

Prvi dan odmora, a vaše dijete ima povišenu temperaturu. Hvata vas panika, vaš izabrani pedijatar je kilometrima daleko. Šta uraditi? 

Odlaskom na godišnji odmor, promjenom uobičajenog dnevnog ritma djeteta, naročito onog mlađeg od godine, veće su mogućnosti da se ono razboli, možda i prvi put.

U danima odmora dijete obično kasnije nego inače ide na spavanje, više vremena provodi napolju, dnevni ritam obroka, takođe, nije kao kod kuće. Ono se mora privići na nove uslove, a što je dijete mlađe teže se prilagođava.

Virusi vrebaju

Najčešći uzrok povišenoj temperaturi kod djece u ljetnim mjesecima je infekcija jednim od ljetnjih virusa (iz grupe enterovirusa). Temperatura obično traje nekoliko dana i prolazi sama po sebi.

Važno je raskomotiti dijete i neprestano mu davati da pije male količine tečnosti, najbolje vode ili nezaslađenog čaja, uz primjenu antipiretika (paracetamol, ibuprofen).

Ako se uz visoku temperaturu jave proliv, povraćanje, osip, uz pojačan nemir djeteta, onda je neophodno otići pedijatru.

Crijevne infekcije

Crijevne infekcije vodeće su bolesti u ljetnim mjesecima, a uz povišenu temperaturu javljaju se i povraćanje i proliv, koji za posledicu mogu imati gubitak vode iz organizma i poremećaj cirkulacije.

Uzročnici crijevnih infekcija (virusi, bakterije) u organizam se mogu unijeti putem prljavih ruku, kao i upotrebom namirnica koje su neispravne ili nepravilno skladištene (najčešće sladoled, mlijeko, jaja, razne kreme, mljeveno meso, piletina).

Ovi uzročnici se brzo razmnožavaju na visokoj temperaturi, pa su trovanja hranom karakteristična za ljeto.

Da biste spriječili pojavu crijevnih infekcija koristite na odmoru samo proizvode originalnog fabričkog pakovanja, s provjerenim rokom trajanja, umjesto sokova djeci dajte flaširanu običnu vodu, dobro operite voće i povrće prije upotrebe, kao i ruke prije i poslije jela.

Sunčanica

U vrelim danima duži boravak napolju može dovesti do pojave sunčanice, koju karakteriziraju povišena temperatura, povraćanje, glavobolja. Dijete je neophodno smjestiti u provjetrenu, zamračenu prostoriju, obući mu tanku pamučnu majicu i dati mu dosta tečnosti.

Toplotni udar

Toplotni udar najčešće nastaje kada se dijete unese u automobil, koji je dugo vremena bio na suncu ili kada se iz klimatizovanog  automobila dijete iznese napolje na znatno višu temperaturu.

Prije ulaska u automobil otvorite sva vrata i prozore, uključite klimatizaciju, sve dok unutrašnja temperatura ne postane podnošljiva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )